Artikel over weerstand en vlierbessen voor Hofweb

Weerstand en vlierbessen

“Pluk nu vlierbessen voor extra weerstand”

Voedingscoach Myrthe blogt: gezonde recepten en tips voor een groene(re) leefstijl

Blog – woe 9 sept 2020

“Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl.”

Het is september, van oudsher dé oogstmaand. Niet alleen van het land, maar ook ´in het wild´ is volop te oogsten. Een van mijn favorieten is de vlier, die in het voorjaar prachtige bloemschermen heeft en nu vol hangt met geneeskrachtige bessen. Veel boeren hadden van oudsher een vlierstruik op het erf staan. De geur houdt vliegen op afstand en de bloemen, bladeren en bessen staan bol van antivirale eigenschappen. Dat scheelde dokterskosten bij griep, verkoudheid en luchtwegaandoeningen.

De medicinale werking van vlierbessen wordt al eeuwenlang beschreven, ook door Hippocrates, de vader van de geneeskunde. Sinds de jaren 80 zijn er steeds meer wetenschappelijke bewijzen verzameld hoe vlier onze gezondheid kan ondersteunen.

De wisseling van zomer naar herfst is een belangrijk moment om extra aandacht te besteden aan onze weerstand.

Het wordt soms frisser, de dagen worden korter en naast het risico op covid-19 komt het ´gewone´ griepseizoen ook weer in zicht. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende virussen en bacteriën te bestrijden. Daar zijn voldoende voedingsstoffen met bijbehorende vitaminen, mineralen en spoorelementen voor nodig.

De belangrijkste stoffen die zorgen voor een sterk immuunsysteem zijn o.a. vitamine D, zink, selenium, quercetine en vitamine C. De laatste twee stoffen zijn goed vertegenwoordigd in vlierbessen.

Sowieso bevat donker gekleurd fruit zoals bosbessen, blauwe druiven, zwarte bessen en  zo ook vlierbessen veel antioxidanten. De anti oxidanten in vlierbessen heten anthocyanen, deze stof beschermt onze lichaamscellen en versterkt ons immuunsysteem. Een goede reden om nu buiten rijpe vlierbessen te gaan plukken – sap te maken (of een fles puur sap te kopen) en daar regelmatig een klein glaasje (100 ml, eventueel aangevuld met water) van te drinken. Op je gezondheid!

Liever vlierbessensap verwerken in een verwarmend ontbijtje of in een echte ´september jam´? Ik deel deze recepten graag met je.

havermoutpap met vlierbessensap

Veel plezier met plukken!

signature

Dit artikel is geschreven in opdracht van Hofweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.