Er staan meerdere recepten voor bananenbrood op mijn site omdat ik het nou eenmaal een heerlijk ontbijtje of tussendoortje vind. Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en vegan maar vooral lekker en voedzaam. Dit bananen-ontbijtbrood met choco en chia is sinds kort mijn favoriet :).
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Meng het chiazaad met drie eetlepels water in een kommetje en zet even weg. Er ontstaat een soort pudding wanneer het water opgenomen wordt door het chiazaad.Deze manier kan je ook toepassen als je in een baksel ei wilt vervangen. Met gebroken lijnzaad werkt het ook.
Smelt de kokosolie in een klein pannetje.
Doe de dadels met de kokosolie in de keukenmachine en hak ze fijn.
Breek de bananen in stukjes en voeg deze samen met de “chiapudding” toe aan het dadel-kokosolie mengsel in de keukenmachine. Laat het geheel draaien totdat er een egaal mengsel ontstaat.
Doe het havermeel (dit maak je door havermout te malen met behulp van een keukenmachine of staafmixer), boekweitmeel, bakpoeder, vanillepoeder en het zout in een kom. Hak de chocolade in kleine blokjes en meng dit door het meelmengsel.
Stort dan het bananenmengsel erbij en mix met behulp van een handmixer goed door elkaar (op lage stand). Wanneer het een mooi beslag is geworden stort je het in een cakeblik. Ik vind het zelf altijd fijn om het cakeblik te bekleden met bakpapier maar je kunt het cakeblik ook goed invetten met wat kokosolie.
Bak het bananen-ontbijtbrood met choco en chia in ongeveer 50 a 60 minuten. Controleer de gaarheid door er een houten satéprikker in te steken; Als deze er schoon uitkomt is het brood gaar.
Laat rustig afkoelen.