‘We eten vanavond Biet Bourguignon’ zeg ik tegen mijn lief. Hij kijkt me verwonderd aan, ‘Boeuf Bourguignon?’ zijn ogen beginnen te glinsteren. ‘Nee, biet, met bietjes in plaats van rundvlees.’ Heel even zie ik teleurstelling op zijn gezicht maar dan zegt hij: ‘Ben benieuwd, leuk bedacht.’
Biet Bourguignon is een vegetarische variant op de wereldberoemde Franse klassieker en ook nog eens verrassend lekker!
Door de aardse smaak van de bieten en champignons is dit een heerlijke herfst- en winterstoof.
Nou stond dit recept al een tijdje (sinds 2016) op mijn site. Even lekker maar niet met de beste foto’s. Dat bleek trouwens sowieso een opgave. Sommige gerechten zijn nou eenmaal niet fotogeniek.
En….ik werk met het principe dat wat je ziet, dat wat je eet is. Geen trucs met siliconenspray of behangplaksel bij mijn foto´s.
Ik maak de foto en vervolgens eten we het op. Zo simpel is het.
Dit soort stoofpotjes lenen zich er uitstekend voor om mee te variëren. In eerste instantie zat er namelijk geen bleekselderij in. Maar ik had het nu in huis en het is een lekkere toevoeging. Bieten kun je verpakt en voorgekookt kopen of zelf koken. Dat is niet moeilijk maar kost wel tijd. Daarom kook ik altijd een behoorlijke hoeveelheid in een keer en daar eten we dan meerdere dagen van. Het voordeel van zelf koken is dat je geen plastic verpakking hebt en dat je zelf gaarheid kunt bepalen.
Ik hou namelijk nog wel van een beetje ‘bite’. En dat is ook handig als je de bietjes nog wil verwerken in bijvoorbeeld deze stoof.
Pel vervolgens de ui en en de knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook heel fijn. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes.
Schil dan de winterpenen en snijd deze in plakjes.
Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin de ui glazig.
Voeg dan de wortel, kurkuma en paprikapoeder toe en bak dit mengsel een minuut of vijf.
Doe vervolgens de tomaten erbij een schap het geheel goed om, zorg dat je de tomaat plet of de tomatenpuree een beetje mee bakt.
Schenk de rode wijn en het water in de pan. Voeg dan de laurier, tijm, rozemarijn en wat peper toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het tien minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Borstel ondertussen de champignons af en snijd deze in vieren.
Schil de bieten en snijd ze in blokjes.
Voeg dan de champignons toe, laat deze vijf minuten meekoken en voeg dan de bietjes toe. Laat het geheel vervolgens nog een paar minuten meekoken.
Maak op smaak af met peper en zout. Strooi er wat eventueel wat peterselie over.
Serveer met wat gekookte (pseudo) granen zoals quinoa en een groene salade. Ik maakt er een simpele salade bij van spinazie, rucola, avocado, rode ui en wat geroosterde pompoenpitten. Beetje olijfolie en balsamico azijn en klaar is je salade.
Als je houdt van een meer gebonden saus kun je arrowroot gebruiken maar ik voeg ook graag een zoete aardappel in blokjes toe. Door dit toe te voegen en even door te laten koken zal het vocht meer binden.
* Je kunt ook verse rauwe bietjes in dit recept gebruiken maar dan is de kooktijd langer. Voorgekookte bietjes verkorten de kooktijd.