Al eerder deelde ik het recept van bietensoep met gember (linzen en hazelnoten) met je. Een recept dat ik ontwikkelde voor het herfstnummer van LFK magazine. Helaas werd het nummer niet uitgebracht door het hele Corona gebeuren. Maar omdat ik het jammer vind om het niet te delen doe ik dat toch. Bietenburgers voor LFK magazine is het tweede recept dat ik met jullie deel. Bieten zijn ongelooflijk veelzijdig, warm, koud, gekookt, rauw, hartig, zoet, je kunt er alle kanten mee op. En je kunt er dus ook burgers van maken. Eerder deelde ik al een recept van courgetteburgers en burgers van paddenstoelen en nu zijn de bietjes aan de beurt!
Optioneel:
Schil eerst de biet(jes) en rasp ze dan grof/julienne (dat gaat het makkelijkste met een keukenmachine), Breek het ei in een mengkom en klop het los. Voeg vervolgens de havermout of quinoavlokken toe en roer even om. Rasp de feta boven de kom en voeg ook de specerijen en de geraspte biet toe. Meng het geheel door elkaar door met je handen flink te kneden. Vorm 4 grote of 8 kleine burgers en laat deze een half uurtje rusten.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak daarin de burgers 15-25 minuten gaar een goudbruin (kleine burgers korter dan grote burgers).
Als je de burgers wil eten op een broodje kun je daar van allerlei broodjes voor gebruiken. Op de foto zie je volkoren speltpitabroodjes. Als je kiest voor een broodje is het ook heel lekker om er een sausje van te maken door zure room, mayonaise, dille en gehakte kappertjes door elkaar te mengen. Bekleed dan de broodjes met sla of postelein en top de burgers met schijfjes appel, wat ringen rode ui en het sausje (niet op de foto).
Recept voor LFK magazine nummer 12 (niet gepubliceerd vanwege Corona)
Foto: Yfke Metz