Voor LFK magazine bedenk ik ieder kwartaal recepten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Voor herfst 2020 is dat de biet. Helaas gooide het COVID-19 virus de hele planning in de war waardoor het herfstnummer van LFK magazine is komen te vervallen. Maar het zou toch jammer zijn om de recepten niet te delen. Ik bedacht drie recepten met biet en dit is er een van. Bietensoep met gember.
Al eerder deelde ik een recept van bietensoep, gewoon omdat ik gek ben op bietjes. Zowel zoet als hartig. In de soep, salade, gekookt, rauw of geroosterd. De biet kan het allemaal. En soep kan altijd vind ik. Dus geniet ervan! Wist je trouwens dat bietjes super gezond zijn? Vooral als je een hoge bloeddruk hebt is het raadzaam om regelmatig bietjes te eten.
Schil allereerst de bieten en snijd ze in blokjes. Pel en snipper dan de ui en knoflook. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit daarin de ui, knoflook en biet op klein vuur. Schil de gember en hak in kleine stukjes. Voeg die ook toe en fruit even mee. Giet dan de bouillon erbij en voeg het laurierblad toe. Kook de bieten in ongeveer 20 minuten gaar (de kooktijd hangt af van het formaat van de bietenblokjes).
Kook in een andere pan de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking (of gebruik gekookte linzen).
Wanneer de bietenblokjes gaar zijn kun je de soep pureren met een staafmixer. Maak op smaak met wat gemalen peper en citroensap. Roer de linzen erdoor en garneer desgewenst met wat plantaardige yoghurt en wat hazelnoten.
(Dit recept ontwikkelde ik in opdracht van LFK magazine.
Foto: Yfke Metz)