Bietenspread met mierikswortel

Bieten, ik schreef al vaker over. Ze zijn veelzijdig, het hele jaar verkrijgbaar en ‘superfoods’ van eigen bodem. Zoet of hartig, koud of warm, als salade of soep, de biet kan het allemaal. Bieten combineren goed met fruit, granen, aardappels, wortels, champignons en zelfs chocolade. Een echte allemansvriend. Zo maakte ik al eens taart en muffins van deze aardse knol. Maar ook een variatie op de klassieke bourguignon. En afgelopen week maakte ik opnieuw bietenspread met mierikswortel, heel lekker voor op een broodje of een toastje.

Bieten zijn heel goed en voordelig biologisch verkrijgbaar. Zelf vind ik de variatie met walnoten het lekkerst maar wanneer je last hebt van een notenallergie kun je de noten vervangen door geroosterde zonnebloempitten.

Ingrediënten voor de bietenspread met mierikswortel:

  • 3 rode bieten (ga uit van ongeveer 300 gram)
  • 2 flinke theelepels geraspte mierikswortel*
  • sap van een halve citroen
  • 50 gram walnoten of  60 gram zonnebloempitten
  • 12 zilveruitjes (zoet-zuur)
  • 3 eetlepel olijfolie
  • snufje Keltisch zeezout en wat vers gemalen peper

Bereiding van de bietenspread met mierikswortel:

Wanneer je verse bieten gebruikt kook je deze eerst in de schil in ruim water gaar. Het ligt aan de grote van de bieten hoe lang het duurt voordat ze gaar zijn maar reken 30 a 40 minuten. Laat ze afkoelen en schil ze met een dunschiller. Dep de bieten droog en snijd ze in stukken. Als de bieten te veel aanhangend vocht hebben dan wordt de spread te dun. (Al doende leert men ;))

Wanneer je zonnebloempitten gebruikt in plaats van walnoten dan rooster je de pitten in een droge koekenpan totdat ze kleuren. Laat ze daarna afkoelen.

Doe dan de noten of pitten samen met de in stukken gesneden bieten en het citroensap in de kom van de keukenmachine, blender of staafmixer. Meng het geheel door elkaar totdat het een mooi mengsel is. Voeg dan de mierikswortel, zilveruitjes en een snufje zout toe en meng dit er ook doorheen. Voeg als laatste de olijfolie in een dunne straal toe. Maak op smaak met wat versgemalen peper.

Klaar is je bietenspread met mierikswortel.

*Mierikswortel kan nogal verschillen in ‘pittigheid’, het kan best zo zijn dat je nog wat extra mierikswortel nodig hebt om wat pit aan de spread te geven. 

bietenspread met mierikswortel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.