Laatst mocht ik weer een workshop voor Velt geven. Deze keer was het onderwerp, lekker gesmeerd. De groep ging aan de slag met het maken van verschillende soorten broodbeleg met als basis groenten. Saaie boterham? Nu niet meer. Spreads kun je maken in alle kleuren van de regenboog. Geel door het gebruik van kerrie, oranje door het gebruik van pompoen of groen van erwten. Bietenspread van cottage cheese werd er ook gemaakt, prachtig roze. Het recept van deze spread kwam niet uit het boek van Velt maar uit de jubileumglossy van MMV. De basis is simpel, cottage cheese, knoflook, peper en een beetje olijfolie. Vervolgens kun je er groenten aan toe voegen. In dit geval een gekookte rode biet. Zo simpel kan het zijn.
Cottage cheese kennen sommige mensen ook als hüttenkäse, het is hetzelfde. Het is een hele jonge kaassoort met een brokkelige structuur. Het smaakt friszuur, is eiwitrijk en licht verteerbaar. In Zweden wordt het ook wel verkocht als een alternatief voor kwark, daar heb je het in allerlei smaakjes. Ik ga liever voor toevoegingen waarvan ik precies weet wat het is, in dit geval een biet. Geweldig kleurrijk!
Pel de knoflook en snijd deze heel fijn. Meng de knoflook met peper en dille door de cottage cheese. Doe de rode biet in een blender of maal met een staafmixer heel fijn. Je kunt de biet ook heel fijn hakken, dan hou je meer structuur in de spread. Meng de biet door de cottage cheese, roer er ook citroensap en hennepzaad doorheen. Maak op smaak met nog wat peper. Smeer lekker dik op je biologische zuurdesemspelt boterham. Heel lekker met wat extra kiemen zoals tuinkers.