Bloemkool ´flatbread´ met kruiden (glutenvrij)

Bloemkool ´flatbread´ met kruiden (glutenvrij)

Flatbread, het is een populaire term heb ik gemerkt. Toen ik in een voedingsdagboek van een cliënt broccoli flatbread met hummus en kiemen las was mijn aandacht getrokken. Hoe lief was het dat ik direct het recept in mijn handen gedrukt kreeg. Dus maakte ik dat de dag na het consult direct. In het originele recept worden vier eieren gebruikt. Nou heb ik niets tegen eieren maar het had daardoor ook wel iets wel van een groente omelet. Dus ging ik experimenteren. Bloemkool ´flatbread´ met kruiden was het eindresultaat. Met uiteindelijk maar een enkel ei. De rest van de eieren heb ik vervangen door gemalen lijnzaad gemengd met water. Mocht je nu naar de winkel willen rennen om gebroken lijnzaad te gaan kopen zeg ik stop! Lijnzaad bevat veel omega 3 en oxideert snel daarom maal ik het altijd zelf in een (elektrisch) koffiemolentje. Verder maak ik gebruik van amandelmeel dus dit is ook een koolhydraatarm recept.

Plat brood is misschien een wat misleidende term want het lijkt niet echt op brood. Je kunt het wel naar hartenlust beleggen zoals een boterham. Er zijn zo veel lekkere spreads die je kunt maken. Zo maakte ik laatst vijf verschillende spreads uit het boek van Velt Lekker Gesmeerd. Met groenten natuurlijk :). Veel groenten is echt niet zo moeilijk. En omdat het voorjaar is heb ik wat van mijn wildpluk favoriet van dit moment gebruikt namelijk daslook. Maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kruiden zoals Italiaanse kruiden of verse kruiden zoals peterselie en bieslook toevoegen.

Bloemkool ´flatbread´ met kruiden (glutenvrij)
Ingrediënten:

  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 3 el gemalen lijnzaad
  • 9 el water
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 20 gram daslook (of andere kruiden)
  • 100 gram amandelmeel

Bloemkool flatbread met kruiden
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat (ik heb zo´n halve met een opstaande rand) met bakpapier.

Bloemkoolrijst maak je makkelijk zelf door bloemkool fijn te hakken (dat gaat makkelijk in een keukenmachine) maar niet te fijn anders heb je kans dat het ´pappig´ wordt. Er is tegenwoordig ook kant en klare bloemkool- of broccolirijst te koop.

Doe de bloemkoolrijst in een mengkop. Voeg het ei en gemalen lijnzaad toe en het water. Meng goed door elkaar. Voeg vervolgens de amandelmeel en wat zout toe. Hak de kruiden fijn en meng deze ook door het mengsel. Spreid het mengsel vervolgens gelijkmatig uit over de bakplaat. duw goed aan zodat het echt aan elkaar blijft plakken.

Bak het ´brood´ een 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het brood uit de vorm en leg nog even 5 minuten op het rooster in de oven met de deur dicht. Laat helemaal afkoelen voor het snijden.

Beleg met een lekkere groentespread, bestrooi met kiemen en eet smakelijk. Ook heerlijk bij een kop soep (nog meer groenten :)). Wat denk je van deze groene wildpluksoep of liever iets met tomaten of toch groen.

Bloemkool ´flatbread´ met kruiden (glutenvrij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.