Bloemkoolcurry met tuinerwten (vegan)

bloemkoolcurry met tuinerwten

Het zijn woelige tijden. Eind februari kreeg ik een foto van mijn vriendin die in Japan woont. Zij zat samen met haar dochter in de trein met een mondkapje op, better to be safe than to be sorry schreef ze. Een week later besloot de overheid daar om alle scholen te sluiten en evenementen af te gelasten. Ze schreef over hoe ze haar dagelijkse routine moest aanpassen en welke impact de maatregelen hadden. Ik vond het heftig en kon me toen nog niet voorstellen dat dit ook hier in Nederland zou kunnen gebeuren. Maar nu is het ook hier de realiteit. De laatste weken is er zoveel geschreven op social media, zoveel meningen, zoveel ‘nieuws’ het maakt me stil. Omdat ik het niet weet, ik weet wat ik lees maar ik ken de waarheid niet noch de oplossing. Het enige dat ik weet is dat ik een verantwoordelijkheid heb. De verantwoordelijkheid om gezond te blijven, voor mijn gezin te zorgen en ervoor te zorgen ik geen risico vorm voor een ander. En mijn kleine steentje bij te dragen door het delen van een recept. Bloemkoolcurry met tuinerwten (vegan) gebaseerd op een recept van The Happy Pear.

Ik heb niet gehamsterd en we zijn ook niet van plan om dat te gaan doen. Sterker nog, we proberen de reguliere supermarkt zoveel mogelijk te vermijden. Dus doe ik mijn boodschappen online bij Hofweb. Dat deed ik al langer en het bevalt me uitstekend. Verse biologische groenten en fruit, daar waar mogelijk (afhankelijk van het seizoen) van de telers uit de buurt. Ze staan op vrijdag klaar op mijn ophaaladres, gewoon keurig in een krat in de buitenlucht. Geen rij, geen contact met anderen en betalen doe je gewoon digitaal achteraf.

Hamsteren versus opschonen

Ook ben ik begonnen om de voorraad die ik heb (in vriezer en voorraadkast) op te maken. In plaats van verzamelen juist opschonen om als alles achter de rug is met een schone lei te kunnen beginnen. Een creatief proces en zo ontdekte ik bijvoorbeeld ook een paar pakken broodmix samen met mijn dochter bakken we ons dagelijks brood. We kneden het deeg samen en geven het alle tijd om te rijzen. Het is een leerzaam en symbolisch proces.

Zolang we nog naar buiten kunnen (laten we hopen dat dit zo blijft) maken we lange wandelingen. Beweging is belangrijk net als frisse lucht. En de natuur heeft zo veel te bieden, de voorjaarszonnestralen, het gezang van vogels en het ontluikende groen stemmen mij hoopvol. Dit gaat weer over. Ik plukte verschillende soorten wilde planten om daslookboter en ‘onkruid pesto’ van te maken. Juist in het voorjaar zijn de jonge planten op z’n best, qua smaak en voedingswaarde. Zuiverend en versterkend. Planten eten om gezond te blijven, ik zeg niet dat het de garantie is om niet ziek te worden maar het helpt je immuunsysteem wel.

Bloemkoolcurry met tuinerwten (vegan) 4p.
Ingrediënten:

 • 1 bloemkool
 • 250 gram (diepvries) tuinerwten
 • 1/2 rode peper
 • 2 rode uien
 • 1 tl komijnzaad
 • 3 tenen knoflook
 • 1 tl korianderpoeder
 • stukje gember (duimgroot)
 • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
 • snuf zout
 • 1 rode paprika
 • 1,5 el kerriepoeder
 • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
 • 2 handjes geschaafde amandelen
 • optioneel wat kokosyoghurt
 • 2 el kokosolie

Bloemkoolcurry met tuinerwten (vegan)
bereidingswijze:

Pel allereerst de knoflook en ui en snipper deze fijn. Ontdoe de paprika van de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Schil het stukje gember en hak fijn. Verwarm dan de olie in een (braad) pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember op zacht vuur. Verdeel ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en snijd de stronk in blokjes. Voeg vervolgens koriander, komijnzaad en kerriepoeder toe en fruit even mee. Doe dan de paprika en bloemkool erbij en bak even een paar minuten mee. Giet dan de tomatenblokjes en kokosmelk erbij en roer goed door. Laat het geheel een minuut of vijf zachtjes doorkoken. Wanneer de bloemkool bijna gaar is kun je de tuinerwtjes toevoegen. Nog even een paar minuten doorwarmen. Ondertussen kun je het amandelschaafsel roosteren in een droge koekenpan. Maak de curry op smaak met eventueel nog wat zout en/of peper. Serveer met (volkoren) rijst, de geroosterde amandelen en eventueel een lepel kokosyoghurt.

bloemkoolcurry met tuinerwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.