Bloemkoolsoep met groene asperges

Bloemkoolsoep met groene asperges

Het is weer aspergetijd en daar geniet ik dan ook volop van. Asperges zijn niet alleen heerlijk maar qua voedingswaarde ook fantastisch. Dat komt onder andere door de vezels, mineralen en vitamines die ze bevatten maar ook door asparanine een krachtige ontstekingsremmer. En asperges zijn rijk aan glutathion, een antioxidant die ontgiftende eigenschappen heeft. Kortom eet asperges! Iedereen kent wel de klassieke combinatie van asperges met ei, ham en botersaus maar er zijn zoveel andere mogelijkheden. Bloemkoolsoep met groene asperges bijvoorbeeld. Ontzettend veel plantpower in een soepkom.

De komende tijd zal ik nog wat recepten delen met asperges want voor LFK magazine ontwikkelde ik vorig jaar recepten met het groene en witte goud die ik nog niet gedeeld heb. Een socca met asperges en een klassieke soep. Mocht je ondertussen zin hebben in een hartige taart met asperges dan is dit ook een aanrader.

Bloemkoolsoep met groene asperges
ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 1 bloemkool
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml plantaardige (amandel)room
  • 1 gele ui
  • twee takjes verse tijm
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram groene asperges
  • tl citroensap
  • versgemalen zwarte peper
  • een scheutje olijfolie
  • optioneel handje geroosterde amandelsnippers
  • optioneel gekookt ei

Bloemkoolsoep met asperges
bereidingswijze:

Pel allereerst de ui en knoflook en snijd in stukken. Verwarm dan de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stronk in stukjes (het schudblad gebruik je niet maar zou je kunnen roosteren, daarover een andere keer meer). Ris de blaadjes tij m van de takjes. Bak de bloemkool en tijm even mee en giet er vervolgens de bouillon bij. Laat het geheel in 15-20 minuten gaar koken.

Snijd de houtige uiteinde van de asperges. Halveer dikke exemplaren in de lengte en vervolgens in drieën. Pureer de bloemkoolsoep als de bloemkool gaar is. Voeg de aspergestukjes toe en kook het nog een paar minuten zachtjes door totdat de asperges beetgaar zijn. Rooster ondertussen de amandelsnippers goudbruin in een droge koekenpan en/of kook een ei (ga uit van een half ei per persoon).

Voeg tenslotte de room toe, maak de soep op smaak met citroensap en vergemalen peper. Garneer met amandelsnipper en/of kleingesneden gekookt ei. Eet smakelijk!

Bloemkoolsoep met groene asperges


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.