Brandnetelsoep, gezonde voorjaarssoep

Brandnetelsoep a la Anneke

Precies een jaar geleden maakte ik voor het eerst brandnetelsoep a la Anneke met een twist van Myrthe. Het toppunt van brandnetel romantiek. Met rubberen handschoenen aan,  jonge brandneteltoppen plukken onder de Franse zon.  Toen ik een rieten oogstmand vol fris groen had maakte ik een heerlijke soep voor de lunch. Brandnetelsoep !

Het was het meest simpele gerecht wat ik heb gemaakt die week. Maar het was tegelijkertijd het soepje wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt. Anneke deelde het recept met mij en ik deel het nu weer met jou. De malse brandneteltoppen hebben een reinigende werking en dat is juist wat we in het voorjaar nodig hebben.

Ingrediënten per persoon:

  • 15-20 brandneteltoppen (alleen de bovenste twee tot vier blaadjes)
  • 500 ml bouillon
  • olijfolie of kokosolie
  • 1 flinke eetlepel  speltmeel
  • 1 aardappel
  • snufje nootmuskaat
  • hard gekookt biologisch eitje
  • eventueel wat couscous, rijst, bulgur of boekweit

Bereiden:

In een pan met een dikke bodem de olie verhitten en hierin de brandneteltoppen een paar minuten roerbakken. Bloem even meebakken en vervolgens een halve liter water toevoegen. Aan de kook brengen, bouillonblokje of zout en het aardappeltje in kleine blokjes toevoegen. Het geheel ongeveer 10 minuten laten koken (de aardappel moet goed gaar zijn). Nootmuskaat naar smaak toevoegen. Met een staafmixer alles goed door elkaar mengen zodat je een mooie egale groene soep krijgt. Het gekookte ei in hele kleine stukjes snijden en deze “mimosa” in de soep strooien. Voordat je de soep in een kom schenkt kan je ook eerst wat couscous, rijst of bulgur in de kom doen zodat je een wat gevulder soepje krijgt. Ik ben benieuwd of jij ook onder de indruk bent, hoor het graag van je !

Brandnetelsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.