In het voorjaar is er volop vers jong heerlijk groen ‘onkruid’ om te plukken. Mijn favorieten zijn denk ik wel daslook, paardenbloem, zevenblad en brandnetel. Onkruid noem ik liever ‘wilde planten’ want in mijn ogen bestaat er geen ‘onkruid’, ik schreef voor LIEFKE magazine dit artikel waarin ik het verder uitleg. De eerste keer dat ik brandnetelsoep maakte was in Frankrijk. Ik hielp mee tijdens een retraite en plukte (compleet met romantisch rieten mandje) een berg brandneteltoppen om er vervolgens een fijne reinigende soep van te maken. Naar een recept van Anneke die de retraite, samen met haar man Ton, verzorgde. Inmiddels heb ik het recept iets aangepast maar de mimosa geeft het toch een Frans tintje. Brandnetelsoep met mimosa van ei.
Brandnetel kun je trouwens heel goed toevoegen aan heel veel soorten soep. In het voorjaar verwerk in brandnetel ook graag in een tomatensoep met zoete aardappel (ik vervang dan de salie door wat brandneteltoppen) of in waterkerssoep.
Allereerste pluk je natuurlijk de brandneteltopjes, vergeet je handschoenen niet! Spoel vervolgens thuis de brandnetelblaadjes af onder stromend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Pel dan de ui en snipper deze. Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes.
Verwarm dan de olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui glazig. Voeg de kerriepoeder toe en fruit even mee. Doe vervolgens de brandneteltoppen en de aardappels erbij en laat het even meebakken. Giet dan de groentebouillon erbij en laat de soep een kwartiertje zachtjes koken.
Pel ondertussen het ei en snijd het heel klein.
Pureer de soep kort met behulp van een staafmixer. Verdeel het over kommen en garneer tenslotte met ei en wat zwarte peper.
En er is zoveel meer mogelijk met ‘onkruid’ wat dacht je van deze paardenbloempoffertjes, daslookboter, onkruidrisotto en onkruidsalade?
Recepten ontwikkeld voor LIEFKE magazine voorjaar 2018
Foto’s bij dit recept: Yfke Metz