Gemiddeld verspillen we per persoon zo’n vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is een hele berg!
In de top drie van verspilde voedingsmiddelen staat brood op nummer 3 met 20%. We halen dus vijf broden en daarvan gooien we er één weg. Zonde en ook onnodig want van oud brood kun je echt nog iets lekkers maken. Wat dacht je van paneermeel, croutons, wentelteefjes? Of deze broodtaart pudding!
Een super lekker toetje (gecombineerd met een bolletje ijs) of een voedzaam ontbijt.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Verwarm de amandelmelk met de citroenrasp op laag vuur. Rasp de gember erboven en warm het mee. Snijd het brood in blokjes. Doe de blokjes brood bij de melk en laat het brood de melk opnemen. Voeg ook de vanille essence toe.
Roer het geheel goed door zodat het een brij wordt. Zet het vuur uit.
Schil de appel en snijd deze in blokjes. De vijgen of het andere fruit (dadels of abrikozen) kleinsnijden. Voeg het gesneden fruit toe aan de broodpap samen met de kaneel en het handje cranberry’s. Roer het er goed doorheen. Klop dan twee eieren los in een kommetje en doe dit bij het broodmengsel. Meng het allemaal door elkaar zodat er een mooi mengsel ontstaat. Bekleed de bodem van een springvorm (18 cm doorsnede) met bakpapier. Vet de rand van de vorm in met wat boter of olie. Stort dan het broodmengsel in de vorm. Bestrooi ten slotte met de gemengde noten.
Bak de broodtaart pudding in ongeveer 35 minuten gaar en bruin. Het geheel moet een beetje smeuïg blijven voor het ‘pudding effect’. Zowel warm al koud lekker!
2 Comments
Wees gerust, het drilt echt niet ;). En de enige manier om uit te vinden of het iets is voor je is door het te maken. Laat je me nog even weten of je het hebt aangedurfd?
Ben heel benieuwd hoe dat smaakt…vooral dat pudding effect geeft mij de riebels. Ik denk dan aan “nat brood” jak. Maar hopelijk zit ik er helemaal naast.
Ben dus wel benieuwd wat voor structuur het uiteindelijk heeft en of het nog ergens, qua structuur dan, op brood lijkt…nat brood… 🙂