Carobecake met kokos (exorfine vrij)

carobecake zonder exorfinen uit

Op het ogenblik ben ik me aan het verdiepen in exorfinen in voeding. Exorfinen zijn morfineachtige eiwitten die ons lichaam niet zelf aanmaakt. In voeding zitten exorfinen in melkeiwit (caseïne), soja, spinazie en gluten. Het is best ingewikkelde materie maar waar het min of meer op neer komt is dat stress en bijvoorbeeld angst erger kan worden door exorifnen omdat het ons endorfine systeem verstoord. En endorfine wordt ook wel ons gelukshormoon genoemd. Endorfine is juist een belangrijke stressremmer.
Carobecake met kokos is exorfine vrij (met uitzondering van de natuurlijke suikers).

Er zijn meer voedingsmiddelen die ons endorfinesysteem kunnen beïnvloeden zoals koffie, chocolade en alcohol. Maar ook smaakversterkers zoals E621, (tegenwoordig vaak vermeld als natuurlijke smaakversterker of gistextract), snelle koolhydraten, suiker en transvetten (denk aan poedermelk uit de koffieautomaat). Stress waarbij je je niet fijn voelt is een groot hedendaags probleem, ook ik heb er mee te maken. Soms wat meer dan anders en op het ogenblik wat meer, vandaar het tijdelijk schrappen van de exorfinen uit mijn eetpatroon.

Wanneer je sterk reageert op chocolade kan carobe een mooie vervanging zijn. Het is geen chocolade maar het komt in de buurt qua smaak. De peulen van de Johannesbroodboom worden gedroogd, geroosterd en vermalen tot een poeder dat veel op cacao lijkt. Maar omdat het geen cacao-eiwit bevat veroorzaakt het doorgaans geen allergische reacties. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. Eerder bakte ik al deze tulband met carobe.

Carobecake met kokos (exorfine vrij)
Ingrediënten:

  • 50 gram amandel- of hazelnootmeel
  • 50 gram dadels
  • 3 rijpe bananen
  • 35 gram gemalen lijnzaad
  • 100 ml amandelmelk
  • 35 gram carobepoeder
  • 25 gram kokosolie
  • 150 gram volkoren rijstmeel
  • 1 el kaneel
  • 30 gram kokosrasp (+ extra rasp of schilfers)
  • snufje zout
  • 1 tl bakingsoda
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • 1 el appelciderazijn

Carobecake met kokos
bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)

Pel allereerst de bananen, breek ze in stukjes en doe ze samen met de amandelmelk, dadels en de gebroken lijnzaad in de kom van de keukenmachine. Zelf maal ik mijn lijnzaad altijd zelf met behulp van een fijne koffiemaler. Zo zorg je ervoor dat de vetzuren in lijnzaad niet onnodig oxideren. Meng het geheel tot een egaal mengsel. Voeg dan de kokosolie toe en meng nog even kort.

Doe in een andere kom de melen, specerijen, carobepoeder, kokosrasp en het snufje zout. Meng het door elkaar met behulp van een lepel. Giet het bananenmengsel bij de droge ingrediënten. Mix het door elkaar met behulp van een handmixer. Doe tot slot een eetlepel appelciderazijn en een theelepel bakingsoda bij het beslag en mix nog even kort en goed door.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en stort het beslag hierin. Strijk de bovenkant glad met een spatel en bestrooi de bovenkant van de cake met kokosrasp of vlokken. Zet de cake voor ongeveer 35 minuten in de oven. Check na 20 minuten even of de kokos niet te donker wordt. Iedere oven is immers anders. Mocht het te hard gaan kun je de bovenkant van het blik afdekken met bakpapier.

Carobecake met kokos (exorfine vrij)



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.