Chocoladeballetjes van avocado met hazelnoot

Soms kom ik een receptje tegen waar ik direct nieuwsgierig naar ben. In dit geval was het een Amerikaans recept dat ‘viral’ bleek te gaan. Een snack en super makkelijk om te maken. Aangezien ik nog een rijpe avocado had liggen besloot ik om het eens uit te proberen. Ik paste het receptje wel een beetje aan. Zo ging het originele recept uit van een hele reep chocolade (aantal gram ontbrak) op een avocado. Daar maakte ik een halve reep van. En in mijn eigen versie van chocoladeballetjes van avocado verstopte ik ook nog een hazelnoot.

Avocado is super gezond. Dat weet inmiddels iedereen wel. De consumptie van avocado is daarom ook enorm gestegen de afgelopen jaren. Dat heeft dan natuurlijk ook altijd zijn keerzijde. In dit filmpje beschrijft Juglen Zwaan alle gezondheidsvoordelen van het eten van avocado, de geschiedenis, toepassingen en ook waar je je bewust van moet zijn als je avocado’s koopt en eet. Zelf ben ik ook echt gek op avocado. Mijn favoriete recepten met deze vrucht: avocadosoep, chocoladetaart van avocado, guacamole, chocolademousse en deze rodekool couscous.

Maar terug naar de balletjes, ook wel bliss balls genoemd.

Ingrediënten voor chocoladeballetjes van avocado met hazelnoot:

  • 1 avocado
  • 50 gram pure chocolade (min. 72%)
  • halve tl vanille-essence
  • theelepel kaneel
  • hele hazelnoten (+/- 15)
  • eventueel een snufje zout
  • carobepoeder* of rauwe cacaopoeder om de balletjes in te rollen

Bereiding van chocoladeballetjes van avocado:

Breek allereerst de chocolade in stukjes en laat die au bain marie smelten. Schil ondertussen de avocado, haal de pit eruit en snijd dan het vruchtvlees in blokjes. Doe de kaneel en vanille-essence bij de avocado en maal het met de staafmixer tot crème. Zorg ervoor dat de chocolade vloeibaar is maar niet te heet voordat je het toevoegt aan de avocadocrème. Meng het goed door elkaar zodat het een egaal geheel is en zet het mengsel minimaal een uur in de koelkast.

Strooi wat carobepoeder of rauwe cacao op een bord. Pak een beetje mengsel, duw er een hazelnoot in en vorm er  een balletje van. Rol het balletje vervolgens door het poeder. Je kunt ze nu direct eten of koel bewaren (ik zou ze niet langer bewaren dan twee dagen).

*Carobepoeder wordt uit de geroosterde en gemalen scheuten van de johannesbroodboom gewonnen. Het is een cacaosurrogaat, vrij van cafeïne en theobromine, gluten- en lactose.
Ik heb het nog niet geprobeerd maar je zou ook de chocolade hierdoor kunnen vervangen. Carobe heeft namelijk van zichzelf een zoete smaak. Ook een gezond alternatief voor cacao voor kinderen.

Hoeveel balletjes je maakt hangt af van hoe groot je ze maakt. Ik maakte ze niet al te groot zodat ik er uiteindelijk 15 uit het mengsel rolde. Heerlijk romig snoepje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.