Chocoladekoekjes van havermout en hazelnoten

Rijpe bananen dienen vele doeleinden. Ik maak er geregeld bananenbrood en muffins of een omelet van. In de zomer is dit softijs het meest favoriete toetje van mijn kinderen. Maar je kunt van rijpe bananen ook prima koekjes bakken. Die worden dan niet zo knapperig maar blijven een beetje ‘chewy’. Deze chocoladekoekjes van havermout zijn daar een heerlijk voorbeeld van.

Mensen vragen mij weleens of ik al mijn recepten zelf bedenk. Dat is niet zo. Ik bedenk veel recepten zelf, laat me inspireren door het net of kookboeken en af en toe maak ik iets na. Als ik dat doe dan vermeld ik het altijd in het recept. Zo is dit een recept dat ik tegenkwam op Instagram bij Uit Pauline’s Keuken. Een recept zonder toegevoegde of geraffineerde suiker. Wel zoet door het gebruik van banaan en wat chocolade maar verder niet. Ik heb er maar heel weinig aan aangepast. Ik heb alleen wat minder chocolade gebruikt en dit vervangen door wat extra gehakte hazelnoten.

Je ontwent suiker echt als je er weinig van eet.

Ingrediënten voor de chocoladekoekjes van havermout (voor 9 of 10 stuks):

  • 2 rijpe bananen
  • 125 gram havermout
  • 2 el rauwe cacaopoeder
  • 25 gram gesmolten kokosolie
  • 35 gram hazelnoten (+ wat extra als garnering)
  • 30 gram (hele) pure chocolade
  • snufje zout en een beetje vanillepoeder

Bereiding chocoladekoekjes van havermout :

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Pel de banaan en breek deze in stukken. Maal de stukken dan fijn met een staafmixer.

Doe er vervolgens de havermout, cacao, gesmolten kokosolie, vanille poeder en het snufje zout bij en roer het door elkaar.

Hak de chocolade en de hazelnoten en meng deze dan ook door het deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met behulp van een ijslepel halve bolletje deeg op het papier en druk ze plat zodat er een mooie koekjesvorm ontstaat. Bestrooi ze ten slotte met nog wat extra gehakte hazelnoten.

Bak de koekjes vervolgens ongeveer 25 tot 30 minuten.
Laat ze daarna afkoelen op een rooster. Op de dag van het bakken zijn ze het allerlekkerst. Wanneer je ze bewaard worden ze wat zachter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.