Ieder jaar heb ik courgettes in de moestuin. Het zijn namelijk dankbare planten die altijd veel opbrengst geven. Vorig jaar had ik maar drie planten die het overleefden maar dit jaar zijn dat er twaalf. Wat een oogst, gelukkig kunnen we familie, vrienden en buren er ook blij mee maken. Inmiddels staan er al heel wat creatieve en minder creatieve recepten met courgette op deze site. En er zijn van die recepten die je vaker moet uitproberen totdat je de juist structuur, smaak en consistentie hebt gevonden. Drie maal was in dit geval scheepsrecht. Courgetteburgers met groene kruiden (glutenvrij) zijn het resultaat van uitproberen en ´finetunen´.
Veel groenteburgers die je in de winkel kunt kopen bevatten tarwe, suiker en zonnebloem- of palmolie. Allemaal ingrediënten die ik liever niet eet dus maakte ik deze burgers met quinoavlokken, schapenkaas en eieren van GAOS kippen. Dat zijn kippen die alle vrijheid hebben om vrij rond te lopen, te scharrelen en dat te eten wat ze nodig hebben om voedzame eieren te kunnen leggen zonder stress. Dat smaakt toch echt een stuk lekkerder.
Je kunt de voorbereiding van deze burgers al een dag van te voren doen als je dat handig vindt. Courgettes bevatten namelijk vocht en dat vocht kan er voor zorgen dat je burgers wat klef worden. Om dat te voorkomen rasp je de courgette eerst (super makkelijk als je een keukenmachine hebt met julienne mes anders kun je het ook met een grove handrasp doen). Bekleed dan een vergiet met keukenrol en leg hier de courgette op. Gebruik lekkere stevige, verse, niet te grote courgettes voor het beste resultaat. Bestrooi vervolgens de courgette met wat zout. Dit onttrekt vocht aan de courgette. Laat even staat (minimaal een half uur) en dek dan de courgette verder ´droog´. Nu kun je de courgette bewaren in de koelkast tot verdere verwerking of direct aan de gang gaan om de burgers te maken.
Klop in een grote kom de eieren los. Hak de groene kruiden en voeg die toe samen met wat peper en zeekraalzilt. Rasp ook de kaas boven dit mengsel en roer het vervolgens door elkaar. Meng dan de quinoavlokken erdoor en voeg vervolgens de courgette toe. Het lijkt in eerste instantie veel te veel courgette maar wanneer je met je handen er een mengsel van probeert te kneden zul je merken dat dit na een paar minuten toch echt ontstaat. Vorm vervolgens acht gelijke ´burgers´ van het courgettemengesel. Druk goed aan.
Verwarm dan de ghee of kokosolie in een grote koekenpan en leg de courgetteburgers in de pan en bak ze op matig vuur. Draai ze na een minuut of vijf (en als ze goudbruin zijn) voorzichtig om met een spatel. Bak ze dan zacht vuur een minuut of vijftien verder tot ze beiden kanten goudbruin, stevig en gaar zijn. Lekker bij bijvoorbeeld deze sperziebonensalade en gestoomde broccoli.
Laat je het weten als je ze gemaakt hebt?