Er zijn nog steeds volop courgettes in onze moestuin en zo bedenk ik steeds weer wat anders met deze neutrale groente in de hoofdrol. Deze courgettesalade met noten maakte ik als voorgerecht samen met Ton tijdens de retraites in Moulin des Comtes. Eenvoudig, smaakvol en ook nog eens prachtig om te zien. Het originele recept is van Ottolenghi en die gebruikt hazelnoten maar wij geven er dan weer onze eigen twist aan met bijvoorbeeld pijnboompitjes. De kwaliteit van de ingrediënten bepaald de smaak dus kocht ik heerlijke biologische balsamicoazijn, olijfolie en Parmezaanse kaas tijdens de vakantie in Italië. Nu maak ik deze salade met eigen oogst :).
Snijd de uiteinden van de courgettes en snijd ze vervolgens in schuine plakken.
Verhit een grillpan en gril de courgettes zodat er mooie grillstreepjes te zien zijn maar zorg er wel voor dat ze ‘bite’ houden.
Verhit een droge koekenpan en rooster hierin de hazelnoten. Door het verhitten kun je de bruine velletjes van de hazelnoten er zo af wrijven (de velletjes zijn een beetje bitter).
Hak de hazelnoten grof. Of rooster pijnboompitjes als je die gebruikt.
Verdeel de courgette over vier bordjes. Besprek de courgette met de olie en azijn.
Bestrooi met een heel klein beetje peper en zout. Strooi de hazelnoten/pijnboompitjes erover en verdeel de basilicum over de bordjes. Rasp ten slotte wat verse Parmezaanse kaas over de gerechtjes.