Curry met pompoen, broccoli en linzen (vegan)

curry met pompoen, broccoli en linzen

In de herfst en winter vind ik het heerlijk om kruidige, verwarmende en voedzame maaltijden te eten. Deze curry met pompoen, broccoli en linzen heeft al die eigenschappen. Een volledig plantaardig gerecht met veel specerijen. 

Wanneer je veel plantaardig eet is het soms een uitdaging om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Groenten bevatten ook eiwitten, vaak in kleinere hoeveelheden maar als je veel verschillende groenten eet krijg je ongemerkt toch aardig wat binnen. Wanneer je granen (zoals in dit gerecht rijst of naakte haver) gebruikt en peulvruchten (in dit gerecht de linzen en tuinerwten) heb je alle essentiële aminozuren te pakken. Essentieel wil zeggen dat we die zelf niet kunnen aanmaken. Ook in broccoli, pompoen, pompoenpitten en amandelsnippers zitten eiwitten en zelfs in koriander (al eet je daar natuurlijk maar heel weinig van). 

Curry met pompoen, broccoli en linzen
ingrediënten (4 p):

  • 400 gram pompoen
  • 200 gram belugalinzen
  • 400 gram broccoli
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 rode uien gesneden
  • 3 teentjes knoflook, klein gesneden
  • 2 cm verse gember klein gesneden
  • 1/2 theelepel anijszaadjes
  • 3 flinke theelepels garam masala
  • 1/2 tl kurkumapoeder 
  • 1 rode peper, zonder zaadjes klein gesneden
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 handen tuinerwten uit de vriezer
  • 150 ml water (of iets meer)
  • zout en peper naar smaak
  • geroosterde amandelsnippers en pompoenpitten (optioneel)
  • handje verse koriander (optioneel)
  • (plantaardige) yoghurt (optioneel)
  • citroensap (optioneel)

Curry
Bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden. Schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Verspreid de pompoen over een bakplaat en zet deze 25 minuten in de oven.
Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de broccoli in kleine roosjes, de stronk van de broccoli kun je ook gebruiken. Snijd deze in blokjes.
Verhit in een pan (met deksel) de kokosolie en bak de ui ongeveer 4 minuten. Voeg daarna de knoflook, rode peper, gember, kurkuma, anijszaadjes en garam masala toe en even kort mee totdat het begint te geuren.
Voeg dan de broccoli en 150 ml water toe aan het ui-kruidenmengsel. Doe de deksel op de pan en stoom de broccoli 5 tot 7 minuten.

Schenk vervolgens de kokosmelk erbij. Voeg ook de linzen, pompoen en tuinerwten toe en verwarm het geheel nog even goed door maar zorg ervoor dat het geheel niet te gaar wordt. Eventueel kun je nog wat water toevoegen als het geheel te droog is. 
Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de curry met gekookte zilvervliesrijst (of naakte haver). Je kunt er (kokos)yoghurt met citroensap en verse koriander bij serveren als je dat lekker vindt.
Bestrooi het geheel met wat geroosterde amandelsnippers en pompoenpitten en/of wat verse koriander.

curry met pompoen, broccoli en linzen

(Dit is een recept dat ik vernieuwd heb, tijdens het maken van de foto´s kwam ik erachter dat ik de tuinerwten vergeten was, die zie je dus niet op de foto maar voegen absoluut iets toe aan dit gerecht. Ik heb ze er dus alsnog bij gedaan en daarna hebben we alles opgegeten :). Curry´s zijn niet mijn meest favoriete gerechten om te fotograferen. Om te eten zijn ze wel favoriet. Oh en ik had ook even geen amandelsnippers in huis dus heb ik die voor de foto vervangen door kokossnippers, een stuk minder lekker dan amandelsnippers vind ik zelf.) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.