Echt lekkere en gezonde appeltaart (glutenvrij)

De afgelopen weken heb ik heel wat appels verwerkt. Ik kreeg een zak vol appels van de buren en daarnaast hebben we zelf ook een appelboom in de tuin die dit jaar vol appels hing. Van de appels van de buren heb ik appelmoes en chutney gemaakt omdat dat geen echte lekkere handappels waren. Dat zijn onze eigen appels wel maar helaas zijn het geen bewaarappels. Dus aten we deze appels gewoon uit het vuistje, maakte ik er jam van en bakte ik er van alles mee. De komende tijd zal ik mijn creaties delen, te beginnen met deze appeltaart die eruit ziet als een ‘ouderwetse’ appeltaart en bijna ook zo smaakt maar dan geen bloem en geraffineerde suiker bevat! Echt lekkere en gezonde appeltaart.
Je moet hem eigenlijk wel direct na het afkoelen opeten, als je hem bewaart blijft hij lekker van smaak maar is het geheel minder krokant.

Ingrediënten voor de echt lekkere en gezonde appeltaart (8-10 personen):

  • 150 gram havermout
  • 150 gram amandelmeel
  • 3 eetlepels kokosolie
  • eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 10 dadels
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • handje cranberry’s (of rozijnen)
  • 6 tot 8 appels
  • sinaasappelrasp
  • kaneel
  • kardemom

Bereiding van de echt lekkere en gezonde appeltaart:

Verwarm de oven voor op 170 graden (onder en bovenwarmte)

Doe de ontpitte dadels in een schaaltje en overgiet ze met heet water.

Rasp de schil van een biologische sinaasappel.

Maal de havermout met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot meel.
Doe de havermeel, amandelmeel, eieren, kokosolie, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en de snuf zout in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de uitgelekte, zachte dadels toe in stukjes en meng het geheel tot deeg. Er vormt zich een bal. Haal het deeg uit de machine, wikkel het in vershoudfolie en laat het even rusten in de koelkast.

Schil de appels, ontdoe deze van klokhuizen en snijd in kleine blokjes. Meng de appel met een hand cranberry’s, de sinaasappelrasp, kaneel en kardemom. (De cranberry’s kun je uiteraard ook vervangen door rozijnen die je van te voren even laat wellen in heet water).

Pak een springvorm. Bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.

Haal na een kwartiertje het deeg uit de koelkast. Neem twee derde van het deeg en bekleed hiermee de bakvorm. Je kunt dit doen door het met je handen uit te drukken in de vorm of door het deeg eerst uit te rollen met een deegroller alvorens de vorm te bekleden. Stort op de deegbodem de appelvulling. Maak van het overgebleven deeg reepjes die je kruislings over de taart legt.
Eventueel bestrijken met wat achtergehouden losgeklopt ei voor een goudbruine glans.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

appeltaart-met-appels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.