Een gesprek met voedingsdocente Myrthe Johansen

Een gesprek met voedingsdocente Myrthe Johansen

Zo´n vijf jaar geleden leerde Myrthe Johansen Velt kennen. Toen ging het opeens snel: ze werd lid en besloot meteen om voedingsdocente te worden. Nadat ze voor de nodige proeven slaagde, geeft ze regelmatig-maar naar haar gevoel nog niet genoeg- workshops fermenteren. we stelden deze sympathieke dame enkele vragen. Een gesprek met voedingsdocente Myrthe Johansen.

Hoe heb je Velt leren kennen?

´Dat was in 2018. Na mijn opleiding natuurvoeding deelde de docent een oproep via Instagram, waarin Velt kookdocenten zocht. Ik zocht Velt op en merkte dat de vereniging helemaal bij me past. Ik ben meteen lid geworden en vervolgens heb ik gepolst hoe het juist in zijn werk gaat om docent te worden. Zo is de bal aan het rollen gegaan.`

´In 2021 ben ik dan docente geworden. Mijn examens vonden plaats in coronatijd. Toen had ik meer tijd én ik vond het een mooie aanvulling op wat ik al deed. Aanvankelijk werkte ik in het onderwijs, maar in 2013 heb ik na ziekte alles omgegooid en ben ik dus onder andere natuurvoeding gaan studeren. Eerst gaf ik alleen consulten, ontwikkelde ik recepten en schreef ik blogs over natuurvoeding. Maar ik vond het nog altijd leuk om les te geven. Ik ben daarom gaan kijken hoe ik dat kon combineren. Velt-docente worden was dé oplossing.`

Wat spreekt je zo aan bij Velt?

´Velt zet in op ecologisch leven en alle aspecten die daarmee te maken hebben. Het is zoveel breder dan tuinieren of koken. Als ik natuurvoedingsadvies geef, benadruk ik ook altijd hoe belangrijk onze bodem is. En niet alleen voor de bodem zelf, maar ook voor je darmflora: het eigen tuintje in je buik. Gezond eten alleen is volgens mij niet voldoende. Het gaat om een levensstijl.`

`Ook het sociale aspect van Velt spreekt me erg aan. Onlangs vond bijvoorbeeld een docentendag in Zwolle plaats. Dat is een fijne manier om kennis te maken met mensen van andere Velt groepen en om de “Belgische collega´s” eens te ontmoeten. Het is bij de workshops ook leuk om de deelnemers enthousiast te maken voor Velt.`

Wie volgt er zo´n workshop bij jou?

`Een heel divers publiek. Ik heb tot nu toe vooral fermentatie workshops gegeven. Je hebt mensen die er nog helemaal niets van weten. Anderen hebben al ervaringen willen het nog eens opfrissen. Er komen ook mensen van alle leeftijden. Onlangs kwamen er een moeder met haar zoon en een vriendinnengroep met jonge dames. Maar ik heb ook een workshop gegeven waarbij een man van 70 jaar deelnam die gewoon iets nieuws wilde leren.`

Met welke uitdagingen krijg je te maken bij je workshops? En welke uitdagingen zie je nog voor Velt?

´Ik vind het nog altijd moeilijk om de juiste mensen te bereiken en een geschikte betaalbare locatie te vinden. Er zijn, denk ik, genoeg mensen die geïnteresseerd zijn, maar die moeten wel weten dat ze een workshop kunnen volgen. Daarnaast vind ik het in Nederland een grotere uitdaging om Velt bekender te maken. Dat kan bijvoorbeeld door de gemeentes meer te benaderen en samen te werken met andere instanties die eenzelfde visie hebben.`

Welke Velt-plannen heb je nog?

´Ik zou in de toekomst graag meer workshops geven. Nu ligt de focus bij mij vooral op groenten fermenteren. Ik ben daarmee begonnen toen het Veltboek Groenten Fermenteren uitkwam en dat doe ik dus nog steeds. Mara ik kan veel verschillende workshops geven. Een aanbod op maat is ook mogelijk. Ik kreeg onlangs de vraag of ik iets over gefermenteerde dranken zou kunnen vertellen. Daarvoor ben ik nu zelf een workshop aan het ontwikkelen.

Wordt vervolgd!`

(Data voor nieuwe workshops vind je hier)
(Meer interviews vind je hier )

Een gesprek met voedingsdocente Myrthe Johansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.