Interview Gezond Nu juli 2022

Interview Gezond Nu juli 22

” De retraite was een levensveranderende ervaring “

Na driemaal de diagnose kanker stapte Myrthe de auto in op weg naar een retraite in Frankrijk. Ze liet alles achter om weer tot zichzelf te komen. Terug in Nederland voelde zij zich een ander mens, met een nieuw leven.

´Toen ik twintig was, kreeg ik voor de eerste keer lymfeklierkanker. Het was bestralen en door met mijn leven. Op mijn zesentwintigste kwam het terug en ben ik met chemo hersteld. Al heb ik me nooit meer helemaal gezond gevoeld na die tijd. Ik hield alle ballen hoog: een succesvolle carrière, een gezin. Na bestraling heb je een verhoogde kans op borstkanker. Op mijn achtendertigste bleek er inderdaad een voorstadium van borstkanker in mijn linkerborst te zitten. Mijn enige optie was om mijn borst te laten verwijderen. Mijn lijf voelde niet meer van mij en mijn relatie stond onder druk. Ik kon voor niemand meer zorgen, ook niet voor mezelf. Ik moest weg. In een opwelling googelde ik ´retraite´ en kwam terecht op de homepagina van een retraite in Frankrijk gegeven door een Nederlandse vrouw die ook borstkanker had gehad. Mijn hart maakte een sprongetje: hier moest ik naartoe. Het was voor het eerst dat ik mijn hart liet spreken en mijn intuïtie vertrouwde.”

Beren op de weg

“Daarna kwam mijn hoofd met allerlei beren op de weg: elfhonderd kilometer ver weg, een hele week van huis… Na dagen twijfelen en mailcontact met Anneke, de organisator, besloot ik toch de sprong te wagen. In september 2013 reed ik in mijn eentje die kant op. Bij aankomst hoorde ik vogels fluiten, krekels tjilpen en de zon scheen volop. De accommodatie lag in een dal, in een oase van rust en groen. Iedere ochtend begonnen we in stilte met yoga in de grote nomadentent in de tuin. Na het ontbijt was er een ochtendprogramma met allerlei mindfulness-opdrachten. In de middag lunchten we en maakten een stiltewandeling. Daarna had je nog wat tijd voor jezelf. Elke dag sloten we af met een vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch diner. Heerlijk voedend eten met pure smaken. “

Vertrouwen

“Die hele week stond voor mij in het teken van vertrouwen. Vertrouwen terugkrijgen in mijn lichaam, in mijn leven. Je kunt blijven hangen in angst, denken dat je weer ziek gaat worden, maar dat helpt je niet verder. Het in mijn eentje ondernemen van deze reis was mijn eerste stap om die angst kwijt te raken. De ervaring van een retraite is uniek, het is bijna niet uit te leggen. Je komt los van alles en iedereen: geen boeken, geen tijdschriften, geen contact met de buitenwereld. Op zo´n afstand van huis. Dat was heftig maar zorgde er ook voor dat ik kon loslaten en goed kon voelen. Hoe bijzonder en liefdevol mijn man bijvoorbeeld is. Hoe niet vanzelfsprekend onze liefde is, hoe hij voor me klaarstaat. Doordat ik in de retraite alles met volledige aandacht deed, begon ik mijn lijf weer te voelen. Voorheen was ik een groot wandelend hoofd, voelde ik niet meer wat er in mijn lijf gebeurde. We kregen de opdracht om mindful onder de douche te staan en ons lichaam te wassen met aandacht. Welke sensaties voel je waar? Mijn geopereerde borst voelde voorheen niet van mij en durfde ik nauwelijks aan te raken. Die week voelde ik me weer heel: ik ben niet alleen een hoofd, maar heb ook een lijf. Geest en lichaam kwamen meer in balans.”

Terug naar de kern

“Tijdens de retraite ging ik terug naar mijn kern. Naar wie ik was als kind. Toen kwam ik graag buiten, speelde ik op de boerderij, rommelde ik in het bos. Als volwassene raakte ik dat kwijt. Toen ik thuiskwam van mijn retraite zei mijn man dat ik zelfs anders uit mijn ogen keek, kalmer. Daarvoor leek mijn leven prachtig aan de buitenkant, maar het was niet wie ik ben en wie ik wil zijn. Eenmaal thuis voelde ik me nieuw. Ik wilde het helemaal anders doen. Ik dook weer de keuken in om echt te koken. Ging vaker naar buiten, de natuur in. Ik begon mijn eigen moestuin en las over gezonde voeding. Na verschillende studies groeide het uit tot mijn werk als natuurvoedingsadviseur en hormooncoach. Het was een levensveranderende ervaring.”

Interview Gezond Nu juni 2022

Dit interview is verschenen in Gezond Nu magazine nummer 7/8 juni 2022
Tekst: Merel de Backer
Foto: Joke Schut

In september 2022 organiseert Anneke opnieuw een retraite: hier vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.