Een verwondering wekkende reis naar Japan

‘Hoe was Japan?’

Deze vraag is me de afgelopen dagen vaak gesteld en het lukt me maar niet om er een kort en bondig antwoord op te geven. Er is zoveel dat ik wil delen en tegelijkertijd besef ik me ook dat beelden meer zeggen dan 1000 woorden. Het was een reis die me tot nadenken zette, die inzichten verschafte en mijn liefde voor gezond eten nog meer aanwakkerde. Een verwondering wekkende reis naar Japan.

Voordat ik een lofzang houd over alle opvallend mooie dingen die ik heb gezien wil ik vast zeggen dat geen enkel land perfect is, ook Japan niet (ik ga dus (nog) niet emigreren ;)).

Mijn 5 opvallendste verwonderingen

Stel je een stad voor met bijna net zoveel inwoners als in heel Nederland,Tokio (onze vaste verblijfplaats waarvan uit we verschillende trips maakten). Visualiseer dan een kruispunt waar 2500 mensen per keer oversteken en een station met meer dan 60 uitgangen. Tel daarbij op dat er bijna nergens prullenbakken staan. Hoe zie je dan de straten? Wat ruik je? Welk gevoel krijg je? Hoe zou de trein eruit zien en de perrons?

Rekening houden met

Met het metrostation van Amsterdam Centraal nog fris in het geheugen (compleet met de geur van urine en weed) maak ik kennis met de ondergrondse van Tokio. De mensen wachten in een rij tot de trein komt, maken geen lawaai en nuttigen niets. Wanneer de trein (keurig op tijd) op het perron arriveert verlaat een ieder de coupe die zijn of haar bestemming bereikt heeft. Dan stappen anderen in, de volgorde van de rij aanhoudend. Er wordt niet gebeld, noch gegeten tijdens de reis. Er wordt wel zachtjes gepraat of geslapen. Wanneer er een oudere dame of heer instapt staat een jonger iemand zijn of haar zitplaats af.
Niemand is een ander tot last. 

Eten en drinken

Natuurlijk doen we ons tegoed aan het lekkers dat Japan te bieden heeft. Op iedere hoek van de straat kun je wel iets eten. Of het nou een heerlijke kom noedels is, een broodje kebab, teriyaki spiesjes of tapioca crêpes met ijs, er is voor ieder wat wils. Mocht je niet in een restaurant gaan zitten maar voor ‘streetfood’ kiezen dan eet je het hapje wat je hebt gekocht ter plekke op (of je neemt het mee).
Er wordt niet gegeten tijdens het lopen op straat. 

Schoon

Wanneer je iets hebt gegeten is er vaak geen prullenbak in de buurt. Je gooit je rommel niet op de grond maar neemt het mee naar huis.
De straten van Tokio en de andere steden die wij hebben bezocht zijn schoon, brandschoon.

Veilig

Ondanks de aanwezigheid van miljoenen mensen laten Japanners hun bezittingen onbeheerd achter als ze even een kopje koffie of een andere versnapering gaan halen. Ook worden fietsen dikwijls niet op slot gezet. Een vergeten rugzak in de trein kun je de volgende dag ophalen op het station (eigen ervaring). Japan is een van de veiligste landen ter wereld. De criminaliteitscijfers liggen veel lager dan in Nederland en België. Diefstal is een verschijnsel dat zelden voorkomt.
Men blijft van elkaars spullen af.

tokio park

Groen

Tokio wordt ook wel het New York van het oosten genoemd. Nou ben ik nog nooit in New York geweest maar ik kan me er iets bij voorstellen.  Er zijn indrukwekkende wolkenkrabbers en een nog indrukwekkender wegennet. Toch is Tokio geen ‘concrete jungle’ er zijn namelijk overal in de stad prachtige parken te vinden die met veel liefde worden onderhouden. De Japanse tuinen zijn een oase van rust en schoonheid (en worden dan ook veel bezocht) waarbij de horizon vaak wordt gevormd door wolkenkrabbers.
Tokio is groen.

‘Hoe was Japan?’ Wonderlijk en mooi. Inspirerend op allerlei gebied. Het smaakt naar meer.
Zoals een Japans gezegde luidt: “De wereld is als een spiegel. Als je erin lacht, lacht hij terug.”

dankbaarheid japan 2

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.