Iedere woensdag is er een biologische markt in mijn woonplaats, PUUR Lelystad. Je kunt er terecht voor groenten, fruit, kaas, brood, kruiden, thee, noten en nog meer biologisch lekkers. Ik word er blij van. Mijn meest favoriete kramen zijn die van Biologische tuinderij de Groentehof en Spices&More. De biologisch tuinderij heeft ook een boerderijwinkel waar ik al kwam voordat de markt bestond. Ze verkopen de lekkerste rode aardappeltjes en ook gaan er steevast wat (regenboog)wortels mee naar huis. Verder is het aanbod iedere week weer een verrassing waar ik graag mijn tas mee vul. Buiten het feit dat De Groentehof zelf groente en fruit teelt, kopen ze ook in bij andere biologische tuinders, zodat er een gevarieerd aanbod ontstaat.
De kraam van Spices&More, zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier terecht voor kruiden en meer. Ik koop er graag allerlei specerijen en smaakmakers maar ook gedroogde vruchten (bijvoorbeeld semi gedroogde abrikozen of cranberry’s gezoet met appelsap), linzen, meel of losse thee. Je kunt hier je eigen meegebrachte potjes of zakjes laten vullen.
Vorige week kocht ik gele wortels, uien, knoflook en citroen bij de kraam van De Groentehof en linzen,kurkuma en komijn bij Spices & More en maakte er deze vrolijke gele linzensoep van. Een mooi gezond en zonnig marktsoepje.
Pel de knoflook en de ui en snijd in kleine stukjes.
Schil de wortels met een dunschiller en snijd in stukjes (zelf verdeel ik ze in de lengte in vieren en snijd plakjes van de kwarten).
Verwarm de olijfolie en fruit de ui en knoflook op matig vuur totdat het glazig begint te zien.
Voeg dan twee wortels, kurkuma en komijn toe en bak nog even mee (goed blijven omscheppen).
Vervolgens de linzen en de groentebouillon toevoegen en het geheel met de deksel op de pan ongeveer twintig minuten laten koken (totdat de linzen gaar zijn).
Als de linzen gaar zijn mix je het geheel met de staafmixer tot een gladde soep (als je het te dik vindt kan je nog een beetje water toevoegen). Breng het geheel weer aan de kook en voeg de laatste wortel toe. Laat nog een paar minuten doorkoken. Ik vind het altijd lekker als de wortel nog beetgaar is. Voeg tot slot een flinke kneep citroensap toe en maak op smaak met zwarte peper en eventueel wat zout.
Wanneer je nog wat gekookte kikkererwten toevoegt is het een maaltijdsoep.
*Kurkuma is een super gezond worteltje dat in verband wordt gebracht met heel veel gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingsremmend werken, je immuunsysteem versterken en kanker tegengaan.
**Zwarte peper zorgt ervoor dat de kurkuma beter opgenomen kan worden door je lichaam.