Laatst kocht ik hele mooie grote biologische Medjoul dadels. Pure luxe en super lekker. Gevulde dadels gedoopt in pure chocolade werden het uiteindelijk. De vulling bestaat uit gemengde noten of enkel amandelen. Zelfgemaakte koekjes of chocolaatjes vind ik altijd een leuk cadeautje om mee te nemen als je bij iemand gaat eten of op bezoek gaat. Dus mocht je nog iets zoeken als kerstattentie. Gevulde dadels in pure chocolade maak je makkelijk zelf.
Onderstaande recept is voor 4 stuks maar je kunt er makkelijk meer maken natuurlijk.
Ik gebruik best vaak dadels als vervanger voor geraffineerde suiker. Dadels zijn namelijk echt heel zoet, ze werken dus goed als zoetmiddel en zijn gezonder dan suiker. Ze bevatten namelijk ook nog vitamines en mineralen. Biologisch ongezoete dadels zijn het best want ‘gangbare’ dadels worden soms nog extra gesuikerd (deze zijn extra plakkerig). De bruine dadels die in de supermarkten en in de natuurvoedingswinkels te koop zijn trouwens altijd de gedroogde vorm. Verse dadels zie je niet vaak, ik heb ze nog nooit gegeten (staat nog op mijn ’to-eat’ lijstje).
Snijd de dadels in de lengte in en verwijder de pit.
Hak de noten grof. Vul de dadels met een deel van de noten. Vouw dan de dadels weer dicht.
Zet ze in de koelkast. Leg een stukje bakpapier op een bordje.
Verwarm de chocolade au bain marie. Haal de dadels uit de koelkast en doop ze in de chocolade zodat ze rondom goed bedekt zijn. Ik doe dat meestal met een vork. Niet om te prikken maar om de dadel even een beetje te laten ‘uitlekken’. Leg de, met chocolade bedekte, dadel op het bordje met bakpapier. Wanneer alle dadels bedekt zijn zet je ze weer in de koelkast.
Als de chocolade om de dadels hard is geworden schep je met een lepel een beetje chocolade over iedere dadels en bestrooi vervolgens de dadels met de rest van de gehakte noten. Zet ze weer in de koelkast tot gebruik (of tot je ze weg gaat geven natuurlijk). Makkelijk en mooi.