Gezonde unicorntaart (gluten- en lactosevrij)

Gezonde unicorntaart

Dochterlief was 30 april jarig en ik ben op 4 mei jarig. Lekker dicht op elkaar. Een hele goede reden om weer eens een echte taart te maken. Een bijzondere taart maar het liefst wel zonder gluten en lactose deze keer. Zelf heb ik de loop van de jaren al heel wat lekkere recepten bedacht voor taart. Zoals deze tropische bountytaart of deze met matcha. Of wat dacht je van deze of appeltaart is ook heel lekker. En als je niet wilt bakken kan deze ook, heerlijke zachte chocolademoussetaart. We wilden eens iets anders en dochterlief mocht kiezen. Gezonde unicorntaart moest het worden. We vonden het originele recept bij Marike van Oh my Pie. Hele leuke website op het gebied van glutenvrij bakken. Aanrader!

Natuurlijk deden we wat kleine aanpassingen. Gelatine vind ik namelijk nogal een moeilijk iets. Het wordt gemaakt van been en vel van dode dieren. Reguliere gelatine, gemaakt van bio industrie varken gebruik ik liever niet. Daarom kocht ik gelatine van biologische grasgevoerde koeien. Duurder maar ook veel beter van kwaliteit. En omdat ik agar agar niet altijd even makkelijk vind werken. De natuurlijke kleurstoffen die in het recept staan had ik niet in huis dus verving ik die door bietenpoeder en een mengsel van matcha en tarwegraspoeder maar spinaziepoeder werkt denk ik ook.

Gezonde unicorntaart (gluten- en lactosevrij)
Ingrediënten:

Voor de bodem (doorsnede bakvorm 21 cm):

  • 125 gram amandelmeel
  • 50 gram peccannoten
  • 40 gram lijnzaad
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 30 gram gesmolten kokosolie
  • snufje zeezout
  • 1/2 tl kardomom, gemberpoeder en kaneel

Voor de vulling:

  • 1000 gram lactosevrije yoghurt
  • 17 gram gelatinepoeder
  • 1 tl bessenpoeder
  • 2 tl matchapoeder
  • 50 ml ahornsiroop
  • rasp van een halve citroen
  • 1 tl vanille extract

Voor de topping:

  • 150 gram diepvriesframbozen
  • 300 gram verse blauwe bessen
  • 100 gram verse frambozen
  • wat eetbare bloemen

Gezonde unicorntaart
bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Bodem

Doe alle ingrediënten voor de bodem in de mengkom van de keukenmachine en meng alles door elkaar totdat er een plakkerig mengsel ontstaat. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Doe het mengsel dan in de vorm en verdeel het gelijkmatig. Duw goed aan zodat er een mooie bodem ontstaat. Zet de vorm vervolgens voor 10 minuten in de voorverwarmde oven zodat de bodem goudbruin kleurt. Laat de bodem dan afkoelen.

Vulling

Dan de vulling. Doe alle yoghurt in een grote kom. Voeg ahornsiroop, vanille-essence en de citroenrasp toe. Meng het geheel goed door en proef even of het op smaak is. Verwarm ongeveer 7 eetlepels water in een pannetje. Voeg de gelatinepoeder toe en laat het oplossen. Voeg eventueel nog wat heet water toe als het te dik blijft (maar niet te veel). Voeg het gelatine mengsel toe aan de yoghurt en roer heel goed door elkaar.

Verdeel dan het yoghurt mengsel over drie schaaltjes. Voeg aan een schaaltje de bessenpoeder toe en aan de andere de groene poeder. Meng goed door zodat er een egale kleur ontstaat. Wanneer de bodem helemaal is afgekoeld kan het vullen beginnen. Schep steeds 2 eetlepels van een kleur in het midden van de bodem, Dus 2 lepels wit, 2 lepels roze, 2 eetlepels groen. Dit filmpje vond ik ook op de site van Marike, een mooi voorbeeld hoe je de laagjes in je taart kunt krijgen. Vul de taart helemaal op deze manier totdat alle schaaltjes leeg zijn. Zet dan de taart in de koelkast.

Topping

Ondertussen kun je vast de frambozen coulis maken. Verwarm 150 gram diepvriesframbozen in een pannetje. Kook dit in totdat je een mooie coulis heb, vloeibaar maar niet te, een soort dunne jam. Je kunt er nog een lepel ahornsiroop aan toevoegen als je het op zichzelf te zuur vind. Laat het helemaal afkoelen. Ik maakte de taart en coulis ’s avonds en maakte de taart de volgende dag op.

Wanneer de taart opgesteven is verdeel je de frambozencoulis over de taart en vervolgens kun je de blauwe bessen, verse frambozen en bloemen over de taart verdelen. Is het geen plaatje? De binnenkant is ook heel mooi maar daar heb ik helaas geen foto van kunnen maken tijdens het feestgedruis.

Gezonde unicorntaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.