Waarom gezonde worteltaart nieuwe stijl? Nou gewoon omdat het recept van de worteltaart dat al op deze site staat heel lekker is maar smaken en voorkeuren soms veranderen met de tijd. Dit recept is ook geschikt voor een klein taartje en daar ben ik gek op. Acht stukjes en dan is het weer op. Zo blijft het vers en eet je je niet tegen. Worteltaart vind ik eigenlijk altijd heel lekker al eet ik hem niet vaak buiten de deur omdat ik hem dan vaak te zoet vind. Dit taartje bakte ik ook voor een team overleg en dat viel ik de smaak, zelfs Zoe ons jongste teamlid van 0 heeft er van genoten.
Voor de taart:
Voor de topping:
Zuivelvrije topping:
Verwarm de oven op 180 graden (hetelucht).
Rasp de wortel.
Meng het speltmeel met de vanillepoeder, kaneel, anijs en het wijnsteenbakpoeder door elkaar in een beslagkom.
Doe de eieren in een kom en klopt ze luchtig op.
Voeg dan de kokosolie, kokosmelk en het zoetmiddel eraan toe.
Doe vervolgens de wortel erbij en meng dit door elkaar.
Voeg dit toe aan het meelmengsel en mix door met een handmixer.
Tenslotte voeg je de rozijnen, de gehakte walnoten en eventueel de citrusrasp toe.
Bekleed een kleine springvorm (diameter 18 cm) met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.
Stort dan het beslag in de springvorm en zet in de voorverwarmende oven.
Bak in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar.
De topping maak je door de roomkaas of kwark te vermengen met honing en een beetje citroensap.
Als je liever een topping zonder zuivel gebruikt doe je de geweekte cashewnoten met het citroensap, vanillepoeder en de kokosolie in een kom. Vermaal het tot een romige massa met behulp van een keukenmachine, blender of staafmixer.
Als de taart helemaal afgekoeld is bestrijk je de buitenkant met de topping en bestrooi je het met wat wortelrasp en walnoten.