Glutenvrije appeltaart (uit de losse pols)

Glutenvrije appeltaart

Vorig weekend maakte ik een appeltaart omdat ik fijne Goudreinet appels had besteld bij Hofweb. En zoals wel vaker bedacht ik het recept ter plekke. Ik wilde het deeg maken van havermout en amandelmeel omdat ik eerder een notentaart had bedacht die erg in de smaak viel. Dus ´deed´ ik maar wat. Ik ben trouwens een groot voorstander van meer intuïtief koken. Je maakt waar je zin in hebt met dat wat je in huis hebt. Deze glutenvrije appeltaart is zo ontstaan, uit de losse pols. En soms lukt dat heel goed en soms wat minder. Dat is het risico. Maar dat risico loop je ook wanneer je een recept van het internet plukt en zelfs een kookboek is niet altijd zaligmakend.

Omdat ik, nadat ik een foto van de appeltaart plaatste op Instagram, zoveel vragen kreeg naar het recept heb ik besloten dat hier met jullie te delen. Maar wel dus met een kanttekening. Volgens mij moet het op deze manier lukken omdat ik nog weet wat ik allemaal gebruikte maar laat ook vooral je eigen creativiteit op dit recept los. Het gaat vast heel erg lekker smaken met een beetje van mij en een beetje eigen initiatief. Voor mij is het belangrijk dat een taart ook nog ´verantwoord´ is. Dus wil ik graag complexe koolhydraten met gezond vetten en zo min mogelijk suiker combineren maar wel zo dat ik (en mijn gezin) het wel lekker vinden.
Mijn kritische testpanel heeft er van genoten.

Er staan trouwens nog meer recepten van appel(plaat)taart op mijn site. Allerlei variaties, met en zonder gluten.

Glutenvrije appeltaart (uit de losse pols)
Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 225 gram havermout (of havermeel)
 • 2 eieren
 • 100 gram amandelmeel
 • 2 flinke eetlepels kaneel
 • 100 gram dadels
 • 1 el vanille essence*
 • 100 gram kokosolie
 • snufje zout

  Voor de vulling:
 • 1 kilo Goudreinet appels
 • 2 el speculaaskruiden
 • 1 tl gember
 • 1 tl kardemom
 • optioneel handje rozijnen

  Voor de topping (optioneel):
 • 100 gram gemengde ongebrande en ongezouten noten
 • 1 el ahornsiroop

Glutenvrije appeltaart
bereidingswijze:

Verwarm de oven alvast voor op 170 graden (hete lucht).
Doe dan de havermout in de kom van de keukenmachine of blender en maal het tot (grove) meel. Schud dit meel in een mengkom en voeg amandelmeel, kaneel, een snufje zout toe. Roer even om.
Snijd de dadels in stukjes en doe deze samen met de eieren en vanille-essence in de mengkom van de keukenmachine (of blender) en meng door elkaar, voeg dan de kokosolie toe en meng nog even goed. Doe dan dit mengsel bij het meelmengsel en kneed er een (plakkerig deeg) van. Vorm er een bal van en laat even rusten.

Ga dan aan de slag met de appelvulling. Mijn kilo appels bestond uit vijf appels waarvan ik er drie schilde en in blokjes sneed en er twee van raspte met schil. Door rasp en blokjes te combineren krijg je een wat vastere vulling. Alleen blokjes vind ik wel mooi maar dan valt de vulling zo makkelijk uit de taart en door rasp te gebruiken met schil voeg je ook nog wat extra vezels toe. Doe de appels rasp en blokjes in een kom en doe er de specerijen bij. Schud de kom goed om zodat de specerijen goed om de appel heen komt te zitten. Voeg eventueel nog een handje rozijnen toe voor een extra zoetje.

Verdeel dan het deeg over de bakvorm. Ik vind het fijn om de bakvorm te bekleden met bakpapier voordat ik dat doe. Niet alle bakvormen zijn namelijk van even gezond materiaal gemaakt. En het scheelt altijd mogelijk vastplakken van het deeg aan de vorm. Ik gebruikte voor deze taart een grote vierkante vorm van 24×24. Maak je een kleiner taartje? Halveer dan het recept.

Wanneer het deeg mooi verdeeld is (met een flinke rand) stort dan de appelvulling in de vorm en duw goed aan.
Bak de taart vervolgens in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.

Je kunt de taart dan (wanneer deze iets is afgekoeld) direct eten of je kunt er nog wat ongebrande en ongezouten noten over verdelen (je kunt hiervoor 100 gram noten vermengen met een eetlepel ahornsiroop).
Geniet van de taart!
Benieuwd naar jouw exemplaar, deel je een foto met me?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.