Golden havermoutcrumble met pastinaak (vegan)

golden havermoutcrumble met pastinaak

Het is weer tijd voor een ´anders dan anders´ ontbijtje, al kan je dit gerecht natuurlijk ook als lunch of goed vullende toetje gebruiken (na een lichte maaltijd). Golden havermoutcrumble met pastinaak (plus peer en appel) combineert lekker met wat (kokos) yoghurt en wat gemengde noten vind ik zelf. Met ´golden´ wordt kurkuma (geelwortel) bedoeld wat een prachtige geel gouden kleur geeft. Kurkuma is een wat bitter specerij wat vooral bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Combineer kurkuma altijd met een beetje vet en wat peper, dat verbetert de opneembaarheid van de kurkuma.

Meestal gebruik ik voor mijn baksels of pap havervlokken. Deze keer gebruikte ik ´havermout met een smaakje´ van meesters van de Halm. Buiten havermout bevat deze mix ook haverzemelen, chiazaad, kokos, amandel, appel en natuurlijk kurkuma. Trix, natuurvoedingsadviseur in opleiding die ik heb leren kennen via Instagram, maakte deze crumble en tagde mij in haar bericht.

Zij houdt, net als ik, van groenten in het ontbijt. Dus ging ik de uitdaging aan en gaf mijn eigen twist aan het recept. Het werd volledig plantaardig doordat ik grasboter verving door kokosolie en de verhoudingen paste ik ook iets. Ook voegde ik peer en wat rozijnen toe. En de pastinaak? Die bleef natuurlijk. Oh en ik deed er een heel klein snufje zwarte peper om de opneembaarheid van de kurkuma te bevorderen.

Golden havermoutcrumble met pastinaak
ingrediënten (4-6 personen):

  • 2 pastinaken
  • 200 gram ´porridge kurkuma&appel´ van Meesters van de Halm
  • 100 ml kokosolie + 1 el om pastinaak in te bakken
  • 2 rijpe peren
  • handje rozijnen
  • 2 appels (Boskoop/goudreinet)
  • stukje verse gember
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • snufje zwarte peper
  • optioneel: (kokos)yoghurt en wat ongebrande ongezouten noten

Golden crumble
bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden hetelucht.

Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes van 1 cm. Verwarm een hapjespan en smelt de eetlepel kokosolie. Bak de pastinaakblokjes op zacht vuur aan. Schil de gember en rasp deze boven de pastinaak. Voeg een paar eetlepels water toe en smoor de pastinaak en gember een minuut of 5 (op zacht vuur met de deksel op de pan). Schil de appels en peren en snijd deze in blokjes. Doe ze in een mengkom en schud ze om met de specerijen en rozijnen.

Smelt ondertussen de kokosolie. Meng de gesmolten kokosolie met 200 gram porridge.

Voeg het appelmengsel toe aan de pastinaak als deze beetgaar is. Warm het geheel even door en stort in een ovenschaal. Verdeel de ´crumble´ van porridge hierover. Bak in 30 minuten goudbruin en krokant.
Serveer warm met een lepel (kokos)yoghurt en wat gehakte noten.
Enjoy!

golden havermoutcrumble met pastinaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.