Super lekker en super gezond, deze groene dip met alleen maar goeds. Guacamole, avocado dip die van oorsprong uit Mexico komt wordt op veel verschillende manieren gemaakt. Ik houd van een gladde mousse met ‘bite’ en pit. Wist je trouwens dat kant en klare guacamole in een potje vaak bijna geen avocado bevat maar een beetje avocadopoeder. Reden te meer om deze gezonde dip zelf te maken. Wij eten het graag bij Mexicaanse bonenschotel of tortilla’s.
Schil de avocado, haal de pit er uit en doe het vruchtvlees en een bakje.
Pel de teen knoflook, verwijder de zaadjes uit de halve peper en snijd beiden in stukjes.
Doe dit bij de avocado. Pers de limoen uit en giet het sap er ook bij.
Zet een kruis in de tomaat en overgiet deze met kokend water (bijvoorbeeld uit de waterkoker).
Laat even rusten en pel dan het velletje eraf. Verdeel de tomaat in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in klein blokjes. Pel de ui. Snijd de helft van de ui in kleine blokjes.
Pureer met een staafmixer de avocado, knoflook en peper.
Voeg dan de gedroogde koriander en het zout toe. Roer goed door.
Meng vervolgens de tomaat, ui en verse koriander door de guacamole.
Maak op smaak (met bijvoorbeeld nog wat extra zwarte peper, een scheutje limoensap of wat zout).
Als je van pittig houdt kun je er natuurlijk voor kiezen op de hele rode peper te gebruiken.
Wil je de guacamole nog even bewaren voordat je hem gaat eten? Leg dan de avocadopitten* in het mengsel, dit zorgt ervoor dat de dip niet te veel gaat verkleuren. Voor het opdienen verwijder je ze dan en roer je het geheel nog even om.
*De avocadopitten kun je gebruiken om je eigen avocado plant te kweken. Ik heb het nog nooit gedaan maar heb al wel vaak voorbeelden gezien.