Hartige spelttaart met groene asperges

Het voorjaar is de tijd voor asperges, een hele gezonde groente. Zo bevatten asperges vitamines (A, diverse B, C en K) en mineralen.
Ze bevatten ontstekingsremmende stofjes en antioxidanten.
Alle reden om je in het voorjaar regelmatig tegoed te doen aan deze krachtpatsers.
Je kunt ze kort grillen, roerbakken, stomen of koken.
Ik had een bosje groene asperges in huis en bedacht dat ik daar wel een taart van kon maken. Hartige spelttaart met groene asperges.

Nou is de vulling van een hartige taart nooit zo moeilijk. Met eieren, een beetje room en allerlei soorten groenten kom je een heel eind. Maar het deeg voor de bodem dat is een ander verhaal. Ik wilde het maken met alles wat ik in huis had. Dus kwam ik uit op een deeg van speltmeel, kwark en olijfolie. Het resultaat was een heerlijk knapperige korst die ook door mijn mannen werd goedgekeurd.

Benodigdheden voor de hartige spelttaart met groene asperges (8 punten):

Voor het deeg:

  • 225 gram speltmeel
  • 100 ml olijfolie
  • 120 gram kwark
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • flinke snuf zout

Voor de vulling:

  • 250 gram groene asperges
  • 1 ui (150 gram)
  • 250 gram courgette
  • 3 eieren
  • 1 flinke eetlepel Italiaanse/ provinciaalse kruiden of oregano
  • 100 ml (plantaardige)room
  • zout en peper
  • 40 gram  parmezaanse kaas
  • 60 gram geraspte belegen kaas
  • lepel olijfolie

Bereiding van de hartige spelttaart met groene asperges:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)

Doe alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een kom.
Mix het geheel met behulp van deeghaken tot een samenhangend deeg.
Maak er met je handen een bal van (je krijgt vette handen) stop het in een bakje en dek het af.
Laat het deeg minimaal twintig minuten in de koelkast rusten.

Pel de ui en snipper deze. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin glazig.Snijd ondertussen de courgette in  kleine blokjes en voeg deze bij de ui. Bak het geheel nog een paar minuten.
Voeg de kruiden toe en maak op smaak met peper en zout.
Meng in een kom de eieren, room en parmezaanse kaas. Voeg hier ook wat peper en zout aan toe.
Klop dit mengsel luchtig op met een garde.

Haal het deeg uit de koelkast. Gebruik een springvorm van 22 cm doorsnede.
Bekleed de bakvorm met het deeg, invetten hoeft niet perse door de olijfolie in het deeg.
Doe vervolgens het deeg in de vorm en duw het plat, je kunt ook phet deeg eerst uitrollen (maar dat deed ik niet). Zet de bodem voor 20 minuten in de oven om voor te bakken.
check tussendoor dat het niet al te bruin wordt.

Haal dan de bodem uit de oven en bedek deze met het ui- en courgettemengsel. Snijd de asperges in de lengte door en leg deze over het groentemengsel heen (meerdere laagjes). Je kunt ze ook in stukjes snijden uiteraard. Giet vervolgens het ei,room en kaasmengsel erover en strooi er geraspte kaas over heen.
Zet de taart nu opnieuw in de oven voor ongeveer 25 minuten.
Het is lekker als de asperges nog een beetje een ‘bite’ hebben.

Serveer de taart met een lekkere frisse groene salade.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.