Hazelnoot-haverkoekjes (glutenvrij)

Hazelnoot-haverkoekjes (glutenvrij)

Zelf koekjes bakken, altijd een goed idee. Het fijne van zelfgebakken koekjes vind ik dat ze vrij zijn van palmolie en geraffineerde suiker. De meeste koekjes uit de winkel bevatten deze ingrediënten wel. En de meeste kant en klare koekjes zijn gemaakt van bloem. Ook een geraffineerd product. Toen ik dit recept voorbij zag komen op het Instagram account (volg je mij daar al?) van Marike van Oh my pie wist ik dat ik deze koekjes zou maken. Hazelnoot-haverkoekjes (glutenvrij). Helemaal niet moeilijk en lekker knapperig. Een fijne ‘goed zoet’ traktatie.

Zowel notenmeel als havermeel kun je maken door noten (in dit geval hazelnoten) en havervlokken in een keukenmachine fijn te maken. Natuurlijk kun je het ook kant en klaar kopen maar meestal is het voordeliger om het zelf te malen. Bijkomend voordeel is ook dat zelfgemalen notenmeel minder snel oxideert (ranzig wordt). Zowel havervlokken als noten heb ik standaard op voorraad omdat we dat heel regelmatig eten (zo niet iedere dag ;)). Op zoek naar meer ‘goed zoet’ recepten met haver- en/of notenmeel? Dit bananenbrood is super lekker en ook deze bietenbrownies zijn hier favoriet.

Hazelnoot-haverkoekjes (glutenvrij) 11 stuks
Ingrediënten:

  • 100 gram havermeel
  • 80 gram hazelnootmeel
  • 60 gram pindakaas
  • 50 ml ahornsiroop
  • snufje Keltisch zeezout
  • 30 gram hazelnoten grof gehakt
  • 30 gram pure chocolade (85%)

Hazelnoot/haverkoekjes
Bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden (hetelucht). Bekleed een rooster met bakpapier.

Meng alle ingrediënten, behalve de chocolade en de grof gehakte hazelnoten, in een kom door elkaar. Kneed er vervolgens een stevig deeg van. Als het te droog aanvoelt of nog uit elkaar valt kun je een eetlepel water toevoegen. Verdeel het deeg in 11 gelijke balletjes. Druk de balletjes plat tot koekjes en verdeel ze over het rooster. Verdeel de gehakte hazelnoten over de koekjes en druk goed aan. Om het plakken te bevorderen kun je de koekjes een klein beetje vochtig maken met een pietsje water. Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin en krokant. Laat de koekjes vervolgens helemaal afkoelen.

Verwarm de chocolade au bain marie en giet de gesmolten chocolade over de afgekoelde koekjes. Laat de chocolade hard worden en tast toe!

hazenlnoot-haverkoekjes (glutenvrij)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.