Heerlijke speculaascake (glutenvrij)

speculaascake

De regen die slaat tegen de ramen, de wind die om het huis giert, met een dekentje op de bank (na een wandeling), het is herfst! En als het herfst is krijg ik zin in pompoensoep, appeltaart en speculaascake. Dit recept voor heerlijke speculaascake is glutenvrij en door er stiekem appel in te verstoppen ook lekker ´mals´. Je snapt wat ik daar mee bedoel als je hem geproefd hebt. Gewoon heerlijk :).

Het fijne van zelf iets bakken is dat je precies weet welke ingrediënten je gebruikt. Deze cake is natuurlijk een zoete traktatie maar wel met veel goeds. Daar waar een ´gewone cake´ gemaakt is van bloem, ei, suiker en boter is deze gemaakt van boekweit, amandelen, kokosolie, specerijen en fruit. Ik ben trouwens ook gek op zoete baksel met groenten zoals deze cake met courgette, of deze met pompoen en ook met bieten maak je de heerlijkste traktatie.

Heerlijke speculaascake (glutenvrij)
ingredienten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 1 banaan
  • 3 eieren
  • 100 gram boekweitmeel
  • 8 gedroogde dadels
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 1 flinke appel (150 gram)
  • 40 gram gesmolten kokosolie
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 el appelciderazijn
  • snufje zout (optioneel)
  • handje rozijnen (optioneel)
  • paar amandelen (optioneel)

Speculaascake
bereidingswijze:

Verwarm eerst de oven voor op 170 graden.
Bekleed een cakevorm met bakpapier.

Pel dan de banaan en breek deze in stukken. Breek de eieren boven de mengkom van de keukenmachine en voeg daar de in stukjes gesneden dadels en de banaan aan toe. Meng het geheel tot een luchtig geheel.

Doe de amandelmeel met de boekweitmeel in een mengkom. Voeg daar ook de bakingsoda, speculaaskruiden en snufje zout aan toe. Roer door elkaar.
Ontdoe dan de appel van het klokhuis en rasp de appel grof (schillen is niet nodig als je een biologische appel gebruikt).

Mix, met een handmixer, het eimengsel door het meelmengsel. Voeg de kokosolie en appelciderazijn toe en mix nog even kort. Spatel vervolgens de appel en rozijnen door het beslag. Stort het beslag in de vorm en verdeel de amandelen over de cake.

Bak de cake 40-45 minuten goudbruin en gaar (dit kun je controleren door in de cake te prikken met een (houten)prikker, als deze er ´schoon´ uitkomt is de cake gaar). Laat de speculaascake helemaal afkoelen voor het aansnijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.