De betekenis van bouillon is lichte soep of aftreksel van vlees, gevogelte, vis, kruiden of groenten. In de Chinese geneeskunst wordt bottenbouillon als versterkend middel ingezet en ook bij darmproblemen kan deze bouillon heilzaam werken. Ook kippensoep, getrokken van karkassen, staat van oudsher bekend om de geneeskrachtige werking. Helaas heeft de traditionele bouillon die urenlang moest trekken plaatsgemaakt voor bouillonblokjes. Die geven wel smaak maar zijn helemaal niet zo heilzaam. Smaakversterkers, veel natrium, palmolie en suiker zijn vaak de hoofdingrediënten van deze smaakmaker. Heldere bouillon met paddenstoelen maakte ik voor LIEFKE magazine nummer 7. Om te laten zien dat je ook met minder tijd toch een lekkere bouillon kunt maken.
Tijd is schaars en natuurlijk is een bouillonblokje altijd een ‘quick fix’ om bouillon te maken. Ik pleit ervoor om wat meer tijd te nemen voor het bereiden van je voeding. Hoe hoog staat jouw gezondheid op je prioriteitenlijstje en wat heb je er voor over? Als je het belangrijk genoeg vindt is er altijd een weg. Met kleine stapjes kun je een groot verschil maken. Natuurlijk is plannen is ook van belang want ook al duurt het maar een half uur om deze soep te maken, wanneer je bouillon wat langer laat trekken is het altijd rijker van smaak. Dus bijvoorbeeld ’s avonds maken en dan de volgende dag pas zeven en eten.
Heb je meer zin in een romige soep dan kun je deze soep met kastanjechampignons eens proberen. Andere variaties van simpele gerechten met paddenstoelen? Wat dacht je van deze gevulde champignons burgers van oesterzwammen of deze gevulde portobellos
Voor de bouillon:
Voor de vulling:
Doe het water in een pan met dikke bodem. Snijd de ui met schil en al in vieren. Plet één teen knoflook met schil. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon, behalve het zout, toe aan het water en breng het geheel aan de kook. Laat dit 30 minuten zachtjes doorkoken.
Snijd de paddenstoelen in stukken. Pel de andere teen knoflook en hak deze fijn. Verwarm de ghee in een koekenpan en bak de paddenstoelen met de knoflook een paar minuten.
Zeef de bouillon, je kunt de shiitake en een stukje van de kombu* klein snijden en vervolgens weer aan de bouillon toevoegen. Voeg het zout toe en warm het geheel nog even door. Doe dan de gebakken paddenstoelen bij de bouillon. Garneer de soep met gesneden bosuitjes en versgehakte peterselie.
*Kombu kun je meerdere keren gebruiken als het stevig genoeg is. Haal het voorzichtig uit de bouillon en laat drogen aan de lucht.
Foto’s: Yfke Metz voor LIEFKE magazine