Herfstdip? Zo krijg je meer energie!

Energiek

Heb jij ook last van minder energie rond het wisselen van de seizoenen? Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je ook in de herfst (en de winter) je energie op pijl houdt?

Alles is energie, ik blijf het een bijzonder gegeven vinden. Jij, ik, de tafel waar je aan zit, de planten in de tuin, alles bestaat uit trilling. Allerlei verschillende soorten trilling en je kunt er van uitgaan dat ,hoe hoger de trilling is, hoe meer energie er van uit gaat. Misschien herken je het wel dat je van sommige mensen heel veel energie krijgt en dat andere mensen je energie kosten. Zo is het ook met voeding.

Kies voeding met ‘levenskracht’

Planten die hebben mogen groeien in de volle grond, zonder kunstmest en van direct zonlicht hebben kunnen genieten bevatten meer ‘levenskracht’ dan planten die op glaswol met substraat en in kunstlicht zijn grootgebracht. Biofotonen zijn kleine energiepakketjes die uit zonlicht opgenomen worden, deze zijn aantoonbaar met een speciale techniek. Hoe meer lichtenergie een plant kan opnemen des te voedzamer het is. Wanneer we dit voedsel tot ons nemen komt deze lichtenergie vrij. Dit pleit voor veel verse groenten en fruit het liefst lokaal en biologisch (dynamisch) verbouwd. Levende voeding, die bijdraagt aan onze gezondheid.

Daarom koop ik het liefst mijn groenten en fruit bij de biologisch dynamische boerderij in de buurt of beter nog, ik oogst het uit mijn eigen moestuin. Het smaakt lekkerder, ik weet waar het vandaan komt en ik eet met de seizoenen mee. In de reguliere supermarkt is natuurlijk ook volop groenten en fruit te koop, daarvan kan ik wel zien waar het vandaan komt maar niet hoe lang het al onderweg, of bewaard, is geweest.

Herfstdip? Zo krijg je meer energie!

Niet alleen brandstof maar ook bouwstof

Ons lichaam is een ingenieuze fabriek. We stoppen iets in onze mond en daar begint al direct de verwerking van ons voedsel. Het wordt vermalen, geknipt, verteert, slim gecombineerd en gebruikt als brandstof en bouwstof. En met name die laatste is belangrijk. Want we kunnen heel veel van wat we eten als brandstof gebruiken maar niet alles is geschikt als bouwstof. Bouwstoffen zorgen er voor dat onze cellen beschermd worden, dat snelle veroudering tegengegaan wordt, dat ons immuunsysteem goed kan functioneren en dat we dus voldoende energie hebben om de dingen te doen die we willen doen. In onze cellen zitten namelijk piepkleine energiefabriekjes, mitochondrieen. En wanneer we onze cellen beschadigen doordat we te veel suiker of andere gerafineerde producten eten raken die energiefabriekjes ook beschadigd.

Mitochondriën

Gelukkig kunnen we dat deels voorkomen door de juiste voeding en door middel van beweging. Spierweefsel bevat in verhouding veel
mitochondriën en wanneer je er dus voor zorgt dat je meer spierweefsel creëert, je meer energiefabriekjes krijgt. En dat bewegen doe je dan het liefst in de buitenlucht want dat is ook bewezen effectief om je energie op pijl te houden.

Na zo’n heerlijke herfst wandeling (of workout) kun je jezelf verwennen met dit makkelijke verwarmende pompoengerecht.

Kruidige flespompoen met nigellazaad en kardemom  (bijgerecht 4 personen)
Ingrediënten:

  • 1 flespompoen (600 gram)
  • 1 rode ui
  • 2 el olijfolie
  • 1 el ghee (geklaarde roomboter)
  • 1 grote tl nigellazaad
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 4 kardemom peulen geplet
  • 1/2 gedroogde peper of wat chilivlokken
  • 150 ml groentebouillon

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden (hete lucht).

Snijd de flespompoen door midden en ontdoe deze van de zaden. Verdeel de pompoen in blokjes van ongeveer 3×3 centimeter. Pel de ui en snijd deze ook in stukjes. Verwarm de ghee in een koekenpan en voeg ook de olijfolie toe. Fruit de ui 5 minuten op zacht vuur. Voeg dan de pompoen toe en zet het vuur hoger. Bak de pompoen een paar minuten aan totdat deze iets kleur heeft. Voeg de komijn, koriander, chilipeper, nigellazaad, kurkuma en kardemompeulen toe en bak kort mee totdat ze beginnen te geuren. Doe dan het hele mengsel in een ovenschaal, voeg het kaneelstokje toe en overgiet het geheel met de bouillon. Zet vervolgens de schaal in de voorverwarmde oven.

Herfstdip? Zo krijg je meer energie!

Bak de pompoen gaar in ongeveer 25 minuten (tussendoor even checken). Haal dan de ovenschaal uit de oven en laat het even staan. Het meeste vocht is uiteindelijk opgenomen en verdampt, alle smaak van de specerijen zit in de pompoen. Lekker in combinatie met een lauwwarme bietensalade en rijst, paarse aardappelsalade of gekruide couscous.

Dit artikel schreef ik voor Better Health, het gezondheidsplatform van Amber Alberda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.