Herfstige notentaart (glutenvrij)

herfstige notentaart (glutenvrij)

Tijdens de vele wandelingen die ik maak met mijn hond Olle volg ik vaak een vaste route. Het pad leidt me langs walnoten- en hazelnootbomen. Ik vind het iedere keer weer een cadeautje als ik noten kan rapen. Dit jaar is een heel goed ´notenjaar´ dus heb ik heel wat kunnen rapen. Wat wij noten noemen zijn ´trouwens vaak ´culinaire noten´. Amandelen, walnoten, macadamia’s en cashewnoten zijn namelijk zaden van een steenvrucht. Mijn persoonlijke favoriet zijn wel walnoten, wanneer je de noot hebt gekraakt zie je een vrucht die veel gelijkenis vertoont met onze hersenen. En niet voor niets want noten en met name walnoten zijn echt ´brainfood´. Dat heeft te maken met de vetten (omega 3), mineralen (ijzer) en vitamines (E en B1) allemaal stofjes die onze hersenen goed kunnen gebruiken. Alle noten bevatten deze stoffen maar de een net in een andere verhouding dan de ander. Voor deze herfstige notentaart (glutenvrij) gebruikte ik dan ook gemengde noten.

Om noten zo gezond mogelijk te houden is het wel van belang om ze niet te verhitten. De gezonde vettten oxideren namelijk makkelijk vandaar dat ik eerst de bodem heb gebakken en toen ongebrande en ongezouten noten heb gebruikt.

Ik ben sowieso gek op noten. Ze zijn ook zo veelzijdig. Je kunt ze zowel hartig als zoet gebruiken. Gebruik ze in een pastasaus, bij een salade of om pesto van te maken.

Herfstige notentaart (glutenvrij)
ingrediënten (voor 12 kleine puntjes)

Voor de bodem
150 gram havermout/havermeel
50 gram amandelmeel
1 ei*
50 gram dadels
50 gram kokosolie
1 tl vanille extract
1 el kaneel
snuf zout

Voor de ´spijslaag´
50 gram amandelmeel
50 gram dadels
1/2 tl vanille extract
1 tl citroensap
1 tl water

Voor de notenlaag
200 gram ongebrande en ongezouten gemengde noten
2 el ahornsiroop of honing

Notentaart
bereidingswijze

Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden.
Doe de havermout in de mengkom van de keukenmachine. Maal de havermout even kort en voeg dan in stukjes gesneden dadels, ei, kokosolie, kaneel, vanille en zout toe. Meng alles goed door elkaar tot een egaal deeg. Voeg als laatste amandelmeel toe en meng nog even kort door. Bekleed vervolgens een bakvorm (diameter 20 cm) met het deeg. Bak de taartbodem in 20 minuten gaar en goudbruin.

Maak ondertussen de spijs door de dadels in stukjes te snijden en deze samen met het amandelmeel in de mengkom van de keukenmachine te doen. Voeg vervolgens vanille essence, citroensap en water toe. Meng het in de keukenmachine totdat het op spijs lijkt. Maak er een bal van en leg deze 10 minuten in de koelkast.

Meng in een bakje de noten met de ahornsiroop of honing.

Laat de taartbodem even afkoelen. Rol de spijs uit tot een ronde vorm zodat deze in de bodem van de taart past. Verdeel de spijs over de taartbodem. Verdeel vervolgens de noten over de spijslaag en druk goed aan. Wacht ongeveer een half uur voordat je de taart aansnijdt, dan zijn de noten namelijk wat meer aan elkaar geplakt en vallen ze er minder snel af. Maar als je dat niet erg vindt kun je natuurlijk direct een stukje nemen 🙂 want net gebakken is deze taart het lekkerst.

Herfstige notentaart (glutenvrij)

*Wil je er liever een volledig plantaardige taart van maken meng dan een eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water en voeg dit toe in plaats van het ei.

Dit recept is in opdracht ontwikkeld voor Hofweb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.