Iedere week maak ik minimaal twee keer soep. Het gaat me nooit vervelen. Je kunt er eindeloos mee variëren en zorgt ervoor dat je makkelijk veel groenten eet. Niet alleen de groenten die je gebruikt kun je aanpassen, ook de kruiden die je gebruikt. Zo geef je met kruiden als basilicum, tijm en oregano je soep een Italiaanse twist. Met kruiden als kaneel en komijn geef je een Arabische tintje en met kerrie en koriander een Indiaas smaakje. Indiase wortelsoep krijgt de typische Indiase smaak door garam masala.
Garam masala is een Indiaas kruidenmengsel dat per streek kan verschillen maar volgens het basisboek India van Aandiep Uppal bevat het in ieder geval, zwarte peper, kruidnagel, kaneel, kardemom en komijn. Zo ook deze dahl, een typisch Indiaas recept.
Je kunt het kruidenmengsel zelf maken of kant en klaar kopen. Het voordeel van zelf maken is natuurlijk dat je het aan kunt passen naar je eigen smaak.
Pel de ui en knoflook en snijd deze in kleine stukjes. Verwarm de ghee (of olie) in een pan en bak hierin de ui op een zacht vuur glazig.
Snijd de wortels in plakjes. Schil de gember.
Voeg dan de wortels samen met de garam masala, gember en knoflook toe en bak al omscheppend mee. Giet vervolgens de groentebouillon in de pan en laat het geheel een minuut of twintig zachtjes koken met de deksel op de pan.
Wanneer de wortel gaar is kan de soep gepureerd worden met behulp van een staafmixer. Garneer de soep met een lepel yoghurt, gehakte lenteui en wat verse koriander.