Italiaanse venkel-courgettestoof met tomaat

Venkel-courgettestoof met tomaat

De laatste oogst uit de moestuin, het is een feit. Het enige dat er nog fris en sterk bij staat is de boerenkool. Maar die kan dan ook wel tegen een beetje kou. Ik ben heel benieuwd hoe het met de Romanesco gaat aflopen. Deze ontdekte ik namelijk pas vorige week. Maanden geleden had ik wat biologisch mini koolplantjes gekocht en geplant maar ik was inmiddels vergeten wat wat was… De savooiekool was herkenbaar en ook de boerenkool was geen probleem. Maar de andere planten bleken vooral grote bladeren zonder veel inhoud. Tot van de week dus. Nog erg klein maar wel heel mooi. Elders in het land heeft het al gevroren maar hier in de polder valt het de komende dagen nogal mee geloof ik (of hoop ik). Wel heb ik de laatste mini courgettes geoogst en de laatste twee venkelknollen. Venkel vind ik altijd lekker combineren met tomaten. De laatste oogst is dan ook een soort ode aan de zomer geworden. Italiaanse venkel-courgettestoof met tomaat. Lekker met pasta of gevulde paprika’s met rijst.

Eerder maakte ik ook al een recept met venkel en tomaat namelijk deze polenta. En maakte ik van de combinatie venkel en courgette soep.
Deze groenten komen volgend jaar zeker weer terug in de moestuin!

Italiaanse venkel-courgettestoof met tomaat
Ingrediënten:

  • 350 gram courgette
  • 300 gram venkel
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram tomatenblokjes (vers of uit blik*)
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 30 gram kappertjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 15 kalamata olijven
  • 1 el tamari
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper
  • venkelgroen ter garnering

Italiaanse venkel-stoof met tomaat
Bereidingswijze:

Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd de courgette en venkel in blokjes. Verwarm een grote koekenpan en giet daar de olijfolie in. Fruit de ui en knoflook glazig. Voeg dan de venkel aan toe. Bak de venkel ongeveer 5 minuten mee. Voeg dan de courgette met de Italiaanse kruiden en de paprikapoeder toe en bak ook een paar minuten mee. Doe er vervolgens de tomaten bij. Doe de deksel op de pan en laat het een kwartier zachtjes stoven. Controleer tussendoor of er genoeg vocht vrijkomt, giet er anders een heel klein beetje water bij.

Venkel-courgettestoof met tomaat

Hak de kappertjes en snijd de olijven in plakjes. Check na een kwartier de gaarheid van de stoof. Het ligt eraan hoe groot je de blokjes hebt gesneden hoe lang het duurt voordat het gaar is. Als het bijna gaar is voeg je de kappertjes, olijven, tamari en balsamicozijn toe. Laat nog even pruttelen totdat het geheel gaar is. Maak op smaak met peper en eventueel wat zout.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.