Je lijf, je looks, je leven, een bijzonder boek

‘Dit bloesje? Of toch dat topje?’, de stylist loopt langs het kledingrek. Met een geconcentreerd gezicht knoopt Saskia een sjaal met een prachtig blauw motief om mijn hoofd om deze vervolgens zorgvuldig te vlechten. Ik zeg niets en geniet van de bedrijvigheid om me heen. Er staan rekken vol kledingstukken, er liggen brillen, hoeden en sieraden uitgestald. De fotograaf eet een appel, de visagist stelt orde op zaken tussen kwasten, potjes en poeders. Ik ben op de set van een fotoshoot voor het boek: Je Lijf, Je Looks, Je Leven en voel me een model. Het imperfecte perfecte model. Gewoon echt.

Een vrouw met een missie

Vorig jaar zomer kwam ze op mijn pad, Saskia Ebeli, een vrouw met een missie. Ook zij kreeg borstkanker. Ze nam zich voor om stijlvol door de periode van haar behandelingen te komen. Dus toen ze thuiskwam nadat ze had gehoord dat ze chemo zou krijgen, typte ze de woorden: chemo+stijl=waardigheid in op google. Met als resultaat geen enkele hit… Zo ontstond het idee voor een boek en ging Saskia op onderzoek uit. In de zomer van 2016 deed ze een oproep. Ze zocht vrouwen voor een crowdfunding film. Het raakte me. We mailden maar daar bleef het in eerste instantie bij. Binnen drie maanden was het geld middels crowdfunding bij elkaar. Hoera! Ik volgde het proces vanaf de digitale zijlijn.

Toeval bestaat niet

Aan het einde van de zomer kwam Saskia weer op mijn pad. Ik zag haar oproep waarin ze modellen zocht en ik werd er ook op geattendeerd door een lieve vriendin. En andersom kwam ook mijn naam weer bij Saskia ter sprake. Ongeveer tegelijkertijd mailden we elkaar. Toeval bestaat niet.

Je Lijf Je Looks Je Leven

Twee weken geleden was ik bij de boekpresentatie van Je Lijf Je Looks Je Leven op een bijzondere plek in Utrecht. De plek waar Saskia een groot deel van het boek heeft geschreven. Ze straalt in haar kleurige jurk, haar missie is volbracht. Met als eindresultaat een prachtig vormgeven boek waar je als vrouw alle informatie kunt vinden die je zoekt als je de diagnose kanker hebt gekregen. Het is goed onderbouwd, mede door het meelezen door, en de suggesties van verschillende experts. Ondanks het zware onderwerp is het vooral een positief en praktisch naslagwerk met hele mooie foto’s van echte vrouwen die weten wat het is om kanker (gehad) te hebben.

De blauwe sjaal

Wanneer ik door het boek blader valt mijn oog op de foto met de blauwe sjaal. Blauw is mijn lievelingskleur. Het is een prachtige foto geworden. Ik denk terug aan de tijd dat ik zelf kaal was, aan de kriebelende pruik en het lelijke blauw-wit gestreepte mutsje van velours. Lekker warm, dat wel. Praktisch maar niet mooi. Zo anders dan de voorbeelden in het boek. Ik ben trots op iedereen die ervoor heeft gezorgd dat de missie van Saskia werkelijkheid werd, trots op het feit dat ik daar aan heb mogen bijdragen.

Voor alle vrouwen die op zoek zijn naar antwoorden op vragen in de moeilijke periode van ziek zijn.
Je lijf, Je Looks, Je Leven; zorgen voor jezelf als je kanker hebt.

(op 4 september 2017 verscheen dit artikel in het NRC, en op 5 september schreef LINDAnieuws dit)

Je lijf je looks je leven vlecht

(het boek is te bestellen bij bol.com)

Fotografie: Rachel Schraven

Styling: Cynthia Schrijver

Visagie: Ellen van Exter

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.