In de herfst volop verkrijgbaar, de knolselderij. En omdat het een echte ‘bewaargroente’ is kunnen we nog de hele winter van deze knol genieten. Ik denk dat knolselderij de meeste bekendheid heeft gekregen als de dunne sliertjessalade voor op een toastje en het is traditie om knolselderij te verwerken in erwtensoep. Ook kun je van de knol goed knolselderijsoep maken. Door de roomwitte kleur van de groente na het koken vind ik het ook een super geschikte groente om met kerst te serveren.
Wat dacht je van deze knolselderijsalade met appel en walnoot? Mooi eenvoudig en toch stijlvol.
Knolselderij is familie van de wortel, anijs, peterselie en pastinaak. Al deze groenten hebben als eigenschap dat ze veel antioxidanten bevatten. Ze beschermen tegen vrije radicalen (agressieve stoffen) en helpen cellen en weefsel gezond te houden. Opvallend aan knolselderij is dat hij veel vitamine K bevat. Als je de witte knollen koopt in het najaar wanneer ze net geoogst zijn hebben ze vaak nog fris groen loof. Dit loof kun je heel goed gebruiken als kruid in een soep of je kunt er kruidenzout mee maken.
Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes.
Breng in een pan wat water aan de kook met een snufje zout.
Blancheer (kort koken) de blokjes knolselderij in een minuut of 5 beetgaar (af en toe even prikken).
Laat de blokjes in een vergiet uitlekken.
Schil de appel (dat hoeft niet perse als je een biologische appel gebruikt, net wat je lekker vindt) en snijd deze in blokjes. Hak de augurkjes in stukjes. Maak een dressing door de yoghurt met de walnotenolie en het citroensap door elkaar te roeren. Als de knolselderij lauwwarm is meng je deze met de dressing, appel en fijngehakte augurk. Bestrooi met de gehakte peterselie en versgemalen peper.
2 Comments
Ja klopt, ieder zout mag natuurlijk maar ik gebruik graag grijs zeezout oftewel Keltisch zeezout.
Keltisch zeezout? Simplify your life?