Krokante knolselderijsticks (glutenvrij)

Krokante knolselderijsticks (glutenvrij)

Zoals je waarschijnlijk weet, als je mij al wat langer volgt, heb ik een moestuin. En dit jaar hebben we ook knolselderij in de tuin. Omdat er een muizenhol naast deze planten was gemaakt en wij familie muis ook regelmatig tegenkwamen, waren we bang dat de knolselderij inmiddels wel uitgehold zou zijn. Niets is minder waar! Blijkbaar vonden ze de aardappels van de buren en onze bietjes lekkerder. Van het weekend oogstte ik namelijk de eerste prachtige knol. Eerder experimenteerde ik al met knolselderij schnitzels en nu bedacht ik daar een variant op. Krokante knolselderijsticks (glutenvrij) . Het is even een werkje, niet moeilijk, het vergt alleen wat voorbereiding en geduld. Maar dan heb je ook een traktatie.

Knolselderij vind ik zelf echt heerlijk. Je kunt het stoven, een lunch salade van maken, of juist een salade voor op een toastje. Maar ook puree of soep is heerlijk van deze roomwitte knol. Hij is vanaf nu en dan nog de hele winter beschikbaar want het is een echte bewaargroente. Deze groente is rijk aan vitamine K, belangrijk voor sterke botten. En de knol bevat veel vezels, goed voor onze darmen. Je hebt maar weinig zout nodig bij de bereiding van knolselderij omdat het wat ‘ziltig’ is van zichzelf.

Krokante knolselderijsticks (glutenvrij) 4p.
Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 4 sneetjes glutenvrij Yam desembrood
  • 2 el tamari (glutenvrije sojasaus)
  • 4 el kokosolie
  • 1 tl citroensap
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 2 el peterselie en/of bieslook
  • zout en peper naar smaak

Krokante knolselderijsticks
Bereidingswijze:

Schil de knolselderij en snijd deze in dikke repen (denk aan lange vissticks ;)). Pel de teentjes knoflook. Doe de repen knolselderij in een grote schaal en voeg daar 2 teentjes uitperste knoflook, tamari en citroensap aan toe. Schud goed om, dek af en laat het geheel minimaal 2 uur marineren (langer mag altijd). Schud af en toe even om.

Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Bekleed het rooster met bakpapier.

Maak de paneer door de sneetjes yam brood (je kunt ook gewoon (oud) brood nemen) in de keukenmachine samen met een teentje knoflook en de groene kruiden te malen. Leg de paneer op een bord en spreid het uit.

Breek het ei en klop het op. Giet het ei vervolgens op een bord met opstaande rand. Dep na de ‘marineertijd’ de knolselderijrepen droog met een stukje keukenrol. Verwarm een flinke lepel kokosolie in een koekenpan.

Wentel de knolselderijrepen eerst in het gekluste ei en vervolgens door het paneer. Druk een beetje aan en leg de repen dan in de koekenpan. Bak ze om en om goudbruin. Wanneer ze goudbruin zijn leg je ze op het, met bakpapier beklede, rooster in de oven om warm te blijven en na te garen. Bak dan de volgende lading totdat alle repen gebakken zijn. Haal de repen uit de oven als ze gaar zijn na een paar minuten in de oven.
Ik hou van beetgaar, nog een kleine ‘bite’. Maar smaken verschillen.

Serveer de krokante knolselderijsticks bij een maaltijd naar keuze. Je kunt er ook een knoflooksausje bij maken. Dit doe je super simpel door 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt te mengen met 1 eetlepel mayonaise (zonder gekke toevoegingen en suiker) een eetlepel groene kruiden, een klein teentje verse knoflook en eventueel nog wat zout en peper naar smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.