Kruidige ontbijtkoek, glutenvrij

kruidige glutenvrije kruidkoek

Er staan tal van bananenbroden op mijn site zoals deze en deze maar nog geen echt goede ontbijtkoek. Na wat experimenteren is het gelukt, een glutenvrije variant zelfs. Met alleen maar zoet van natuurlijke suikers, toch luchtig en niet te droog. Kruidige ontbijtkoek, glutenvrij is gelukt! Benieuwd naar het recept?

Ontbijtkoek heeft een tijdje een ‘gezond’ imago gehad omdat het weinig vet bevat. Maar vet, goed vet, is helemaal niet slecht voor ons. Het klopt dat het meer calorieën levert dan koolhydraten (9 om 4) maar vet verzadigd ook meer waardoor je minder snel trek hebt. Wanneer er op verpakkingen 0% vet staat is het vet (dat ook een smaakmaker is) vaak vervanger door suiker of zoetstoffen. En daarvan krijg je juist weer sneller honger. Ik ben sowieso geen fan van calorieën tellen, het geeft mijn inziens een verkeerd beeld. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid calorieën die je eet maar het gaat om de voedingswaarde. Een roze koek (om maar iets te noemen) bevat misschien wel minder calorieën als een handje ongezouten, ongebrande noten. Maar je doet je lijf met de noten een groter plezier (mits je geen notenallergie hebt uiteraard).

Smeer dus gerust een laagje goede biologische grasboter op je plakje kruidige ontbijtkoek, niets mis mee. Vet hebben we ook nodig, maar zoals alles met mate en gevarieerd.

Kruidige ontbijtkoek, glutenvrij
Ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 150 gram boekweitmeel
  • 3 bananen
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 100 ml plantaardige melk
  • 50 gram rozijnen
  • 1 el kaneel
  • 2 el speculaaskruiden*
  • optioneel 1/2 tl piment
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 tl bakingsoda
  • handje (pecan) noten
  • snufje Keltisch zeezout

Kruidige ontbijtkoek, glutenvrij
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze in met kokosolie of roomboter.

Doe de bananen samen met de abrikozen in de mengkom van de keukenmachine of blender. Meng het tot een geheel. Voeg dan de eieren toe en laat het mengen tot een schuimig geheel. Meng in een beslagkom de melen met de specerijen en het zout door elkaar. Voeg dan het banaanmengsel hier aan toe met de plantaardige melk en mix het geheel met de handmixer tot een beslag. Doe dan de bakingsoda en het azijn erbij en mix nog even kort door. Spatel tot slot de rozijnen luchtig door het beslag. Stort dan het beslag in de vorm, bestrooi met de noten en bak de kruidige ontbijtkoek in 45 minuten gaar.

Laat helemaal afkoelen voordat je er plakken van snijdt.
De volgende dag is de koek nog lekkerder.

kruidige glutenvrije kruidkoek

*Wanneer je zelf speculaaskruiden wil maken doe je dit eenvoudig door deze specerijen door elkaar te mengen:

  • 1 tl kruidnagel
  • ½ tl gember
  • 1 tl nootmuskaat
  • ½ tl zwarte peper
  • 4 tl kaneel
  • ½ tl kardemom
  • ½ tl anijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.