Jummmm kruidige zoete aardappelpannenkoekjes voor de zondagochtend. De ultieme start van een gure herfst- of winterdag. Heb je direct de eerste groenten binnen en de kaneel en gember warmen je heerlijk op. Wist je trouwens dat je ook heel goed pannenkoekjes kunt bakken van pompoen, of je makkelijk een beslag maakt met courgette? Zo kun je volop variëren met groenten in je ontbijt.
Ik ben trouwens ook een groot voorstander van het gebruik van kruiden en specerijen. Buiten het feit dat ze een gerecht net dat extraatje geven voegen ze vaak ook bijzondere eigenschappen toe. Warmte bijvoorbeeld om je spijsvertering te ondersteunen, of ze zorgen voor een stabieler bloedglucose zoals kaneel doet. En gember is een prachtige onstekingsremmer. Wat mij betreft is het gebruik van specerijen en kruiden win-win.
Schil allereerst de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Stoom de blokjes aardappel in 10 minuten beetgaar. Breek een ei boven een mengkom en klop even los. Voeg dan melk, rijstmeel, kokosmeel, specerijen en bakpoeder toe en mix het geheel door elkaar. Prak de zoete aardappel met een vork tot puree. Doe de puree bij het beslag en mix nog even kort door totdat het een egaal pannenkoekenbeslag is. Mix niet te lang, de zoete aardappel wordt anders een soort van ´behangplaksel´ en dat is niet zo lekker.
Verwarm kokosolie in een koekenpan en schep vervolgens drie lepels beslag in de pan waardoor je drie pannenkoekjes kunt bakken. Doe dit totdat het beslag op is. Garneer de pannenkoekjes met dikke (kokos)yoghurt, fruit naar keuze en wat licht geroosterde pitten/zaden/noten.
Een goed en warm begin van je dag!