Kweepeermoes met duindoornsap en specerijen

Social media, ik heb er een beetje een haat/liefde verhouding mee. Nog te vaak verlies ik mezelf op het web. Dan scroll ik door prachtige foto´s op Instagram, klik eens een link aan, en nog een. En voordat ik het weet ben ik zo weer een half uur verder. Terwijl ik eigenlijk wat anders had willen doen. Maar aan de andere kant geniet ik ook van het contact. Mensen die reageren op mijn posts of me een persoonlijk berichtje sturen met een vraag of opmerking. En zo heb ik ook al heel veel leuke nieuwe mensen mogen ontmoeten. Ook Sanne van The Little Cherry Tree. We hebben al een tijd contact via Instagram en laatst nodigde ze mij uit om bij haar in de buurt duindoorns te komen plukken. Super leuk, we maakten kennis, maakte een mooie wandeling, plukte duindoorn en lunchte samen. Met een tas vol duindoorn en een hoofd vol ideeën reed ik weer richting huis. Sanne maakte onder andere een heerlijke jam van de duindoorns. Ik combineerde kweepeer en duindoornsap, met beiden had ik nog niet eerder gewerkt. Kweepeermoes met duindoornsap en specerijen werd het eindresultaat. Bijzonder smaakvol en puur natuur.

Duindoorn

Duindoorns groeien, zoals de naam al zegt het liefst in duingebieden. Het plukken is wel een klusje want, kijk weer naar de naam, de struiken hebben stevige stekels. Handschoenen en een snoeischaar zijn geen overbodige luxe. Om de bessen vervolgens van de takken te krijgen is ook wel arbeidsintensief maar zeker de moeite waard. Deze bessen zijn namelijk echte vitamine C bommetjes. Ze worden dan ook al eeuwenlang gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Buiten vitamine C bevatten duindoornbessen ook andere antioxidanten zoals betacaroteen. Betacaroteen zie je in oranje groenten en fruit zoals wortelen, zoete aardappel en mango. Maar ook vitamine A, B1, B2, B5, E, K en B11 (foliumzuur).

Uit de pitten wordt duindoornolie gewonnen. Deze olie wordt ook medicinaal ingezet. Het werkt verzachtende en ontstekingsremmend. Het kan met name de huid ondersteunen en beschermen tegen schadelijke straling. Of  verzachten bij droogheid, irritatie en eczeem. Kortom genoeg reden om deze bessen eens tot je te nemen. En dan het liefst wel verwerkt tot iets want zo van de struik zijn ze behoorlijk zuur.

Kweepeer

Over de kweepeer valt ook heel wat te vertellen. Deze aparte vrucht is familie van de roos. Je kunt hem niet rauw eten. Vandaar dat ik hem kookte. Het is pas de eerste keer dat ik een kweepeer gebruikte en dat is goed bevallen. Daar komt dus zeker een vervolg op en dan zal ik ook wat meer schrijven over deze bijzondere zus van de appel en peer.

Kweepeermoes met duindoornsap en specerijen  (klein potje)
Ingredienten:

  • 1 kweepeer
  • 100 gram duindoornbessen (of 70 ml sap)
  • 1 el vanille essence
  • 2 el honing
  • halve tl kardemom
  • beetje verse sinaasappelrasp
  • mespuntje vers geraspte gember

Kweepeermoes met duindoornsap en specerijen
Bereiding:

Schil allereerste de kweepeer en ontdoe deze van het klokhuis. Snijd vervolgens de peer in blokjes en doe die met een 50 ml water en de vanille essence in een klein pannetje.
Kook deze in 10 minuten zachtjes gaar.

Doe in een ander pannetje de bessen en kook deze ook een paar minuten totdat het sap uit de bessen komt. Druk de bessen door een (passeer)zeef en vang het sap op. Ik hield zelf 70 ml sap over van de bessen. Prak dan de kweepeer fijn en roer het sap met de honing, kardemom, gember en wat sinaasappelrasp door de moes. Laat dan een tijdje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Ik maakte de moes ’s avonds. De volgende dag at ik deze als ontbijt. Met hangop van geitenyoghurt en wat zelfgemaakte granola.

 

 

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Dank je wel Sanne, fijn dat het bij je in de smaak valt!

  2. Sanne schreef:

    Wat een heerlijk recept !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.