In de winter neemt de behoefte aan ‘vullend’ voedzaam voedsel toe. Linzen zijn dan een goede voedingsbron. Er zijn veel verschillende soorten linzen, die behoren tot de peulvruchten. De verschillende kleuren lenen zich goed om variatie aan te brengen maar ook de kooktijd en het verschil in stevigheid zorgt ervoor dat je voor ieder gerecht een ander soort linzen kunt gebruiken. Zo zijn rode en gele linzen erg geschikt om soep van te maken, die koken stuk. Belugalinzen blijven stevig, ze zijn rond en zwart en de naam is gebaseerd op de gelijknamige kaviaar, je kunt er daarom goed linzensalade van maken. Bij het koken verkleuren ze tot donkerbruin. Linzen bevatten, net als andere peulvruchten, veel vezels en zijn dus goed voor je darmen. Ook bevatten ze proteïne, mineralen en ijzer. Ijzer wordt het beste opgenomen in combinatie met vitamine C vandaar de spinazie in dit recept van lauwwarme linzensalade met blauwe kaas en spinazie. Lekker als lunchgerecht (ruim genoeg voor 4 personen).
Voor de salade:
Voor de dressing:
Kook de linzen zoals aangegeven op de verpakking maar zorg ervoor dat ze niet te zacht worden (ze garen altijd nog iets door na het afgieten) het is lekker als ze nog een beetje ‘bite’ hebben.
Klop de dressing door de azijn met de knoflook en peper/zout te mengen en er vervolgens druppelsgewijs de olijfolie door te kloppen. Je krijgt een iets lobbige dressing. Het is van belang om goede azijn en olie te gebruiken. Het basisrecept voor de dressing is heel simpel, je kunt er natuurlijk naar smaak nog iets extra’s aan toevoegen zoals een beetje mosterd of was kruiden.
Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de tomaten in stukjes.
Pel de ui en snijd de helft in dunne ringen. Snijd de kaas in blokjes en was de spinazie.
Wanneer de linzen gaar zijn giet je deze af en doe je ze in een kom. Meng voorzichtig de dressing erdoor, de ui en de tomaten. Verdeel de spinazie over de borden, leg daarop de aangemaakte linzen en vervolgens de avocado en de blauwe kaas. Je kunt uiteraard ook alles in de kom mengen.
Ten slotte kun je het geheel nog garneren met een handje walnoten (niet op de iets overbelichte foto maar wel heel lekker :))