Dit jaar hebben we een waanzinnige oogst aan sperziebonen (en snijbonen). Het fijne van een moestuin is dat je precies meekrijgt wanneer welke groente in het seizoen is. En het wakkert je creativiteit aan om de oogst te verwerken. Dit recept is een ´goldie oldie´ voor mij. Mijn moeder maakt namelijk al zo lang in me kan herinneren salade van sperziebonen. Natuurlijk geef ik daar dan net een andere twist aan door de bonen niet helemaal koud te serveren (wat ook kan). Lauwwarme sperziebonensalade (vegan) is een puur plantaardig recept. Uiteraard kan je er voor kiezen om nog een eiwitbron toe te voegen zoals een gekookt eitje of een stukje (schapen) feta, ook lekker maar niet echt nodig.
Hoe verser de sperziebonen hoe korter de kooktijd. Ik vind het fijn om de bonen te blancheren. Dat houdt in dat je een laagje water aan de kook brengt en vervolgens de boontjes drie minuten kookt als het water flink borrelt. Daarna kort afspoelen met koud water zodat het ´garingsproces´ stopt (maar de boontjes nog wel warm zijn). Zo blijven je boontje bite hebben en frisgroen van kleur. Nou gebruikt ik gele sperzieboontjes uit mijn eigen tuin maar het principe is hetzelfde, alleen de kleur is anders. Als de boontje niet super vers zijn moet je ze waarschijnlijk iets langer koken.
Mocht je nog op zoek zijn naar een andere salade met bonen kijk dan eens hier.
Voor de salade:
Voor de dressing:
Haal de boontjes af (zo nodig) en blancheer (of kook) de sperziebonen beetgaar. Maak dan de dressing door azijn, knoflook (geperst of heel fijn gesneden), mosterd en ahornsiroop te mengen. Klop de dressing vervolgens lobbig door de olijfolie druppelgewijs toe te voegen. Je kunt ook alles in een klein en schoon jampotje doen en goed schudden (met de deksel erop ;)). Zo maak ik vaak de dubbele hoeveelheid dressing om een voorraadje te hebben voor de volgend dag. Dressing maken kan je heel goed eerder doen omdat het de smaak alleen maar ten goede komt.
Hak de oregano fijn. Doe de lauwe sperziebonen in een schaal en meng de dressing en de fijngehakte oregano door de boontjes. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten, komkommer en paprika in blokjes. schil de avocado en snijd het vruchtvlees ook in blokjes. Schep alle groenten voorzichtig door de sperzieboontjes. Rooster de pitten in een droge koekenpan en strooi die vervolgens over de salade. Voeg optioneel nog wat gesneden olijven en kappertjes toe. Eet smakelijk!
2 Comments
Super fijn om te lezen Anca!
Deze salade smaakte erg goed!
Dank je wel,