Lavendelkoekjes, liefdeskoekjes (glutenvrij)

Er zijn maar weinig geuren waar ik zo van houd als die van lavendel. Het doet me denken aan vakanties in Frankrijk waar ik me ieder keer weer laat verwonderen door de enorme velden vol zoemende bijen en een weldadige bedwelmende geur. Lavendel wordt al heel lang gebruikt als geneeskrachtig kruid. In de Middeleeuwen werd het gebruikt tegen slapeloosheid, hoofdpijn, zenuwklachten en een zwakke spijsvertering. Lavendel behoort tot de plantaardige antibiotica. Maar ook wordt het al eeuwenlang gebruikt als parfum.Lavendel werd van oudsher een liefdeskruid genoemd. Wanneer je thee drinkt van lavendel, zal je dromen over je toekomstige liefde. Lavendel in het hoofdkussen brengt het romantische gevoel tot leven. Lavendel onder het matras staat garant voor een hartstochtelijke nacht. Je kunt liefdeskoekjes bakken door een basis koekjesrecept van lavendelbloempjes te voorzien. In mijn tuin staat een biologische lavendel die ik gebruik als smaakmaker in fruitwater, thee, salades en koekjes omdat lavendel overal goed voor is. Hier volgt dan ook een recept voor lavendelkoekjes, liefdeskoekjes!

Ingrediënten voor lavendelkoekjes, liefdeskoekjes (16 stuks):

  • 75 gram hazelnoten (of cashewnoten)
  • 65 gram dadels (zonder pit)
  • 65 gram boekweitmeel
  • 60 ml water
  • theelepel vanillepoeder
  • lavendelbloemetjes*
  • piepklein beetje zout

Bereiding van de lavendelkoekjes, liefdeskoekjes:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)

Dadels en noten tot een korrelige structuur malen (dat gaat het makkelijkst in een keukenmachine maar met een staafmixer kan het ook). Dan water en vanillepoeder toevoegen, doorroeren.
De boekweitmeel samen met de lavendel toevoegen en met de hand doorkneden tot een deeg.
Het deeg heeft de neiging om plakkerig te worden als het te warm is dus niet te lang kneden.
Vorm dan bolletje van het deeg die je platdrukt op een met bakpapier beklede bakplaat.
Als je dit met koude vochtige handen doet gaat het het makkelijkst.
Bestrooi als laatste de koekjes met nog wat achtergehouden bloemetjes.
Zet de koekjes voor ongeveer 20 minuten in de oven. Let goed op dat ze niet te bruin worden.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Klaar zijn je liefdeskoekjes!

lavendel liefdeskoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.