Lentestamppotje met raapsteeltjes en radijs

Heerlijk lente! Tijd voor raapsteeltjes, een typische lentegroente en dus nu verkrijgbaar. Ik vond ze op de biologische markt. Raapsteeltjes zijn familie van broccoli en supergezond. Ze bevatten veel verschillende vitamines en mineralen. Ook helpen ze de lever ontgiften. Je kunt ze heel kort roerbakken of rauw gebruiken, ook voor in een smoothie zijn ze super geschikt.
De eerste Hollandse radijsjes zijn er ook weer. Van radijsjes kun je alles eten mits ze heel vers zijn. Dat herken je direct aan het frisgroene en stevige loof wat vast zit aan de kleurige bolletjes. Ook radijsjes zijn super gezond, ze zitten bomvol anti-oxidanten. En ook deze groente zorgt voor ontgifting, ze ondersteunen de nieren. Je zou het niet zeggen maar radijsjes zitten vol vezels, ze zijn dus voedzaam.
Deze twee gezonde lente krachtpatsers bracht ik samen in een creatief lentestamppotje.
We aten er met z’n vieren van maar dan wel aangevuld met een voorafje en toetje.

Ingrediënten voor het lentestamppotje met raapsteeltjes en radijs:

  • 750 gram aardappels
  • 1 bos super verse radijsjes
  • 1 bos raapsteeltjes
  • 100 ml (kokos)* room of  (plantaardige) melk
  • zwarte sesamzaadjes
  • scheutje sojasaus
  • 5 paardenbloemen
  • theelepel kokosolie
  • (kruiden)zout en peper
  • eventueel wat bieslook

Bereiding van het  lentestamppotje met raapsteeltjes en radijs:

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Zet ze op met water en wat (kruiden)zout.
Haal de radijsjes van het loof. Was de radijsjes en was het loof (daar zit vaak zand in en dat wil je echt niet in je stamppotje hebben). Snijd de radijsjes doormidden en het loof in reepjes.
Was dan de raapsteeltjes en snijd die ook in stukjes.

Pluk de bloemblaadjes van de paardenbloemen en doe die een bakje, die gebruik je straks als garnering.

Verwarm de kokosolie in een koekenpan. Voeg de radijsjes toe en een scheutje sojasaus. Laat even snel goed doorwarmen (zodat de sojasaus borrelt en inkookt). En zet het vuur dan uit. Dit alles duurt maar een minuutje. 

Giet de aardappels af maar niet helemaal zodat er wat kookvocht overblijft om mee te ‘stampen’. Voeg een scheut (kokos) room of melk toe en wat vers gemalen zwarte peper.
Stamp de aardappels tot een grove puree.
Voeg dan de raapsteeltjes en het loof van de radijs toe en stamp dit er snel doorheen.

Schep een bergje stamppot op een bord.
Drapeer daar een deel van de warme radijsjes over.
Bestrooi met zwart sesamzaad, de gele blaadjes van de paardenbloemen en eventueel wat bieslook.
Fleurige maaltijd!

voorjaarsstamppotje met raapsteel en radijs

 

* Ik kook vaak met dat wat ik in huis heb. Ik vond kokosroom lekker combineren met de sojasaus en de sesamzaadjes maar je kunt er natuurlijk ook je eigen smaaktwist aan geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.