Nu het zomer is groeien er in de tuin weer de heerlijkste kruiden. Rozemarijn, tijm en oregano doen mij denken aan de mediterrane. Verse kruiden smaken weer zo anders dan gedroogde. Kruiden zijn ook heel gezond. Zo werd tijm bij de Grieken en Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, hoofdpijn, maagkramp en reumatiek. Ook nu worden er nog hoestdranken gemaakt van tijm. Ook oregano is van oorsprong een exclusief geneeskruid wat naar de keuken is verhuisd. Alle kruiden die in dit recept worden gebruikt zitten boordevol gezonde stofjes en antioxidanten maar bovenal zijn het fijne smaakmakers in deze linzensoep met mediterrane kruiden.
Pel de ui en knoflook en snipper deze.
Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem.
Fruit hierin de ui en knoflook op matig vuur.
Spoel de linzen af en bak ze even mee.
Ris de blaadjes van de takjes en snijd de kruiden fijn.
Schep dan de tomatenblokjes en de kruiden door het linzenmengsel heen en bak nog een paar minuten mee. Schenk er dan 1250 ml water bij, voeg wat zout toe en breng het geheel als roerende aan de kook.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten koken (of tot de linzen gaar zijn).
Zet er heel even de staafmixer in zodat het iets meer bind maar de soep wel ‘bite’ behoud.
Rasp de schil van de halve citroen en voeg dan de rasp en een flinke scheut citroensap toe.
Maak af op smaak met eventueel nog wat zout en peper.
Garneer de soep met een schijfje citroen en wat fijngesneden kruiden.