Al eerder deelde ik een recept voor linzensoep, toen met een Thaise twist. Deze keer deel ik een super simpel maar smaakvol linzensoepje met tomaat en prei. Vooral als het nog guur lenteweer is, een heerlijke oppepper.Rode, gele en bruine linzen lenen zich goed voor soep omdat ze tot pap koken. Er zijn veel verschillende soorten linzen. Ik ben zelf ook gek op Belugalinzen, die vastkokend zijn en door hun zwarte kleur een mooi effect geven, ze zijn vol van smaak. Binnenkort zal ik een recept delen met deze favorieten. Linzen hebben hele goede, gezonde en voedzame eigenschappen. Ze zijn vetarm en rijk aan eiwitten. Daarnaast bevatten ze meervoudige koolhydraten, vitamine B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink. Gemalen linzen kunnen gebruikt worden als meel (denk aan de roti pannenkoeken uit de Surinaamse keuken). Maar linzen kun je ook als proteïnebron aan een salade toevoegen. Kortom het is een veelzijdige peulvrucht. Nu eerst hier het recept voor de soep!
Pel de ui en knoflook en snijd deze in stukjes.
Verhit de olie in een pan en fruit daarin de ui en knoflook totdat de ui glazig is.
Voeg dan de tomaten, de linzen en de groentebouillon toe.
Laat het geheel ongeveer twintig minuten doorkoken (totdat de linzen gaar zijn).
Maak ondertussen de prei schoon en snijd deze in dunne halve ringetjes.
Als de linzen gaar zijn mix je de soep met een staafmixer tot een gebonden geheel.
Voeg dan de prei toe en laat de soep nog een minuut of vijf zachtjes doorkoken.
Garneer de soep met wat rauwe ringetjes prei en wat versgemalen peper.
Eet smakelijk!
1 Comment
Lekker! Ga ik ook weer eens maken 😃